Tsipras: Griekenland was bezuinigingslaboratorium

“Griekenland is de afgelopen vijf jaar gebruikt als bezuinigingslaboratorium. Maar dat experiment heeft gefaald.” Dat zei premier Tsipras in een toespraak in het Europees Parlement.

“Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor wat er de laatste vijf maanden is gebeurd” , aldus de premier, die in het parlement was op uitnodiging van de liberale fractie. De aanpak van de afgelopen vijf jaar heeft volgens hem niet gewerkt.De staatsschuld steeg van 120 naar 180 procent van het bruto binnenlands product en de werkloosheid is toegenomen. En het geld van het steunprogramma heeft alleen de banken geholpen en niet de bevolking, zei Tsipras.

Volgens Tsipras is de Griekse bevolking uitgeput door de inspanningen die al geleverd zijn. Daarom stemde een meerderheid in het referendum tegen de voorstellen van de schuldeisers. “Niet omdat ze tegen Europa zijn, maar omdat ze voor respect zijn.”

De premier zei dat hij een oplossing wil voor de financiële problemen, zonder verdere bezuinigingen maar met ‘geloofwaardige hervormingen’. Het ‘nee’ in het referendum heeft volgens Tsipras ‘een mandaat gegeven voor een sociaal aanvaardbare en economisch haalbare oplossing voor de crisis, zonder een herhaling van de fouten uit het verleden’.

Zonder groei kan Griekenland nooit uit de crisis komen en daarvoor moet volgens Tsipras ‘zonder taboes’ worden gekeken naar de grote staatsschuld van het land. Verder moet er een einde komen aan de corruptie en belastingontduiking.

Tspiras kreeg in het Europees Parlement een donderpreek van Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie. “Ik ben boos omdat we richting een Grexit aan het slaapwandelen zijn. De laatste maanden zelfs aan het rennen, want Griekenland komt niet met structurele nieuwe voorstellen”, aldus Verhofstadt.

Verhofstadt vindt dat er een schuldenverlichting fonds moet komen, maar pas nadat Griekenland een hervormingspakket heeft gepresenteerd. Hij riep Tsipras op zich een ware leider te tonen, en niet een ‘valse profeet’.

Advertenties

5 Responses to Tsipras: Griekenland was bezuinigingslaboratorium

 1. Rob Alberts schreef:

  Zal het ooit nog tot een oplossing komen?

  Moedeloze groet,

 2. Karel schreef:

  Verhofstad dacht zeker dat hij weer op het Maidanplein stond.
  Als ik daar had gestaan i.p.v. Tsipras , was ik weggelopen!

 3. efteetip schreef:

  “Verhofstadt vindt dat er een schuldenverlichtingsfonds komen, maar pas nadat Griekenland een hervormingspakket heeft gepresenteerd”

  Hoe onbenullig dat er geen politieke leiders meer zijn in Europa die een spoorboekje (of tabel) kunnen opstellen waarin fonds en pakket in 1 contract staan en gekoppeld worden aan wat Griekse economie beter gaat presteren als ze weer op de ‘rails’ is gezet.

  Svp van Griekse schuld aftrekken de risico ‘opslag’ ( of spread) die banken als ING en ABN hebben gekregen, op leningen die uiteindelijk geheel zonder risico bleken te zijn omdat de belastingbetaler er nu voor opdraait; de kosten die wij Europeanen hebben uitgespaard omdat Griekenland zo’n 700.000 vluchtelingen en migranten heeft opgevangen als loyale uitvoerder van Dublin 2; de licentierechten op het gebruik van de naam Europa en de zogeheten Griekse filosofie door de overige lidstaten, terwijl ‘europa’ een exclusieve griekse ‘titel’ is en Griekse filosofie auteursrechtelijk beschermd is; de gestolen griekse architectuur en architectonische onderdelen waarop berldrecht rust; enzovoort, enzovoort, teveel om op te noemen

 4. […] Tsipras: Griekenland was bezuinigingslaboratorium […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: