Migrantenboot zinkt, waarschijnlijk 19 doden

vluchtelingen_crisisEen zeilboot met tientallen (waarschijnlijk Syrische) vluchtelingen aan boord is gezonken in de Egeïsche Zee. De boot was onderweg van Turkije naar Griekenland.

De boot verging tussen de kleine eilandjes Agathonisi en Farmakonisi, ten zuiden van Samos en niet ver van de Turkse kust. De oorzaak is nog onduidelijk. Volgens de Griekse kustwacht konden 18 vluchtelingen worden gered. Zeker één persoon is verdronken, 18 anderen worden nog vermist.

In de eerste helft van het jaar hebben al 135.000 vluchtelingen Europa bereikt via de Middellandse Zee. De meesten van hen zijn Syriërs die de oorlog in hun land ontvluchten. Ruim 68.000 vluchtelingen kwamen aan op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, dat is twee keer zoveel als het totale aantal vluchtelingen dat in 2014 Griekenland bereikte. Dat schrijft de UNCHR in een rapport dat vorige week werd gepubliceerd.

In de voorgaande dag had de kustwacht al 518 vluchtelingen opgepikt bij 14 reddingsoperaties rond de eilanden Samothraki, Lesbos, Chios, Samos en Kos.  De meeste migranten arriveren op Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros, vaak op opblaasbare rubberboten. De toename van het aantal vluchtelingen groeit Griekenland boven het hoofd. In afwachting van papieren om verder te reizen naar Athene en andere Europese landen, hangen de meeste vluchtelingen rond op straat. Ze zijn veelal afhankelijk van de hulp van lokale vrijwilligers.

Niet iedereen die de gevaarlijke oversteek waagt, haalt de bestemming. In januari 2014 verdronken bij het eiland Farmakonisi twaalf migranten uit Afghanistan en Syrië toen hun boot door de Griekse kustwacht werd terug gesleept richting Turkije. In april van dit jaar verdronken drie vluchtelingen voor de kust van Rhodos. De foto waarop een Griekse man een asielzoekster uit zee redt, ging de hele wereld over.

Bekijk ook:

3 Responses to Migrantenboot zinkt, waarschijnlijk 19 doden

  1. Rob Alberts schreef:

    Treurig!

    Bezorgde groet,

  2. […] Migrantenboot zinkt, waarschijnlijk 19 doden […]

  3. […] In januari 2014 verdronken bij het eiland Farmakonisi twaalf migranten uit Afghanistan en Syrië toen hun boot door de Griekse kustwacht werd terug gesleept richting Turkije. In  juli van dit jaar verging een vluchtelingenboot tussen de eilandjes Agathonisi en Farmakonisi, daarbij kwamen 19 opvarenden om. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: