Euclides Tsakalotos nieuwe minister van Financiën

tsakalotos_varoufakisEuclides Tsakalotos wordt de nieuwe minister van Financiën van Griekenland. Hij volgt daarmee de eerder vandaag opgestapte Yanis Varoufakis op. Tsakalotos wordt vandaag nog ingezworen.

Dat meldt het kantoor van de Griekse minister van Financiën. Sinds april was Tsakalotos de belangrijkste Griekse onderhandelaar in de gesprekken met de geldschieters. Hij verving Varoufakis, met wie de anderen niet meer wilden praten.

Tsakalotos is minder uitgesproken dan Varoufakis en ligt goed bij het IMF en de Eurogroep. Yannis Stournaras, de president van de Griekse centrale bank, is een studievriend van hem. In Brusselse kringen wordt Tsakalotos omschreven als ‘gematigd’. Hij heeft gezegd dat hij niet per se tegen hervormingen is, maar dat zijn prioriteiten ergens anders liggen.

Euclides Tsakalotos werd in 1960 geboren in Rotterdam en groeide op in Engeland. Hij studeerde economie, politiek en filosofie in Oxford. In 1989 promoveerde Tsakalotos in Oxford. Hij werkte aan paar jaar als econoom in Groot-Brittannië en verhuisde in 1994 naar Athene. Sinds 2010 is hij daar hoogleraar economie op een universiteit. Tsakalotos heeft zes boeken op zijn naam staan, ook schreef hij artikelen in wetenschapsbladen, kranten en tijdschriften.

Hij werd in 2012 namens Syriza gekozen in het parlement. In januari 2015 werd Tsakalotos benoemd tot onderminister van Internationale Economische Betrekkingen en woordvoerder economische zaken. Hij is ook actief in het bestuur van de partij.

Yanis Varoufakis kondigde vanmorgen via zijn website aan dat hij ontslag had genomen als minister van Financiën. Zijn aftreden kwam als een verrassing omdat gisteren 61 procent van de Grieken ‘nee’ stemde bij het referendum, precies zoals de Griekse regering wilde.

Volgens Varoufakis werd zijn aanwezigheid in de vergaderingen van de Eurogroep niet door alle ministers op prijs gesteld. Premier Tsipras zou hebben voorgesteld dat een vertrek van de minister een akkoord met de eurolanden dichterbij kan brengen.

6 Responses to Euclides Tsakalotos nieuwe minister van Financiën

 1. Rob Alberts schreef:

  En weer komt er een slim zwaargewicht als Minister van Financiën voor Griekenland bij de onderhandelingen.

  Zal er uiteindelijke ook wijsheid komen bovendrijven bij de andere Europese politici?

  Bezorgde groet,

 2. […] Euclides Tsakalotos nieuwe minister van Financiën […]

 3. […] van Financiën Euklides Tsakalotos, die de vorige week opgestapte Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven. De nieuwe bewindslieden worden waarschijnlijk morgenochtend […]

 4. […] Tsakalotos keert vrijwel zeker terug als minister van Financiën. Hij verving Yanis Varoufakis, die na het referendum in juli zijn ontslag indiende. In het nieuwe kabinet komt er vermoedelijk […]

 5. […] januari tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor […]

 6. […] tot juli 2015 minister van Financiën van Griekenland. Een dag na het referendum van 5 juli stapte hij op. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: