Antonis Samaras stapt op als leider Nea Dimokratia

antonis samarasOppositieleider Antonis Samaras is opgestapt als leider van de conservatieve Nea Dimokratia.

“Ik begrijp dat onze beweging een nieuwe start nodig heeft. Vanaf heden ben ik teruggetreden als leider”, zei hij op televisie.

Samaras hoopte dat de Grieken bij het referendum zouden instemmen met de voorstellen van de schuldeisers, maar de bevolking liet een overduidelijk ‘nee’ horen. Na het tellen van 84% van de stemmen had 61,54 % tegen de plannen gestemd.

Vlak nadat duidelijk werd dat het nee-kamp als winnaar uit de bus zou komen, vroeg parlementslid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis om het aftreden van haar partijgenoot Samaras.

Bij zijn afscheidsrede op televisie zei Samaras dat de regering haar partners ‘moet overtuigen dat een ‘nee’ in het referendum niet betekent dat de Grieken het grexit-scenario wensen’.

“We hebben nu een duurzaam onderhandelingsakkoord nodig zodat de regering dit land weer op het juiste pad kan brengen. Boven alles: Grieken moeten verenigd blijven en niet verdeeld zijn”, aldus de oud-premier.

Samaras haalde een week geleden hard uit naar premier Tsipras en beschuldigde hem van het plegen van een ‘coup’ door een referendum uit te roepen. De volksraadpleging over het financiële reddingsplan voor Griekenland noemde hij een farce.

“U leidt het land uit de euro en Europa. Uw voorstel is erger dan een bailout-programma”, zei Samaras, die als premier in 2012 samen met toenmalig Pasok-leider George Papandreou instemde met de draconische hervormings- en bezuinigingseisen van de trojka.

2 Responses to Antonis Samaras stapt op als leider Nea Dimokratia

  1. […] Antonis Samaras stapt op als leider Nea Dimokratia […]

  2. […] omdat Antonis Samaras na het referendum over het financiële reddingsplan voor Griekenland zijn functie had neergelegd. Van 2012 tot 2015 was Meimarakis voorzitter van het Griekse parlement, van 2006 tot 2009 was hij […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: