‘Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren’

EU_griekenlandVerschillende eurolanden hebben geprobeerd het IMF-rapport over de Griekse schulden te blokkeren. Dat melden ingewijden in Brussel aan persbureau Reuters. Het IMF-rapport werd gisteren gepubliceerd.

In het rapport staat dat Griekenland gebaat zou zijn bij minder strenge voorwaarden voor de uitstaande leningen. Om de schuldenlast dragelijk te maken zou Griekenland de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig hebben. De totale financieringsbehoefte schatte het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.

Volgens premier Alexis Tsipras rechtvaardigt de IMF-analyse zijn beslissing om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als er geen schuldenverlichting komt. In een tv-toespraak herhaalde Tsipras dat het land schuldenverlichting nodig heeft. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak dat direct tegen.

Volgens Dijsselbloem is het IMF-rapport ‘zijn houdbaarheidsdatum al voorbij’ omdat het sloeg op de situatie onder het oude programma. Dat programma liep op 1 juli af omdat Griekenland de deadline voor het terugbetalen van 1,5 miljard euro aan het IMF niet nakwam. Door het missen van de deadline is Griekenland het eerste ontwikkelde land dat in gebreke blijft bij het IMF.

Premier Tsipras riep in zijn toespraak de Grieken ook op om ‘rustig te gaan stemmen’ in het referendum. “Zeg nee tegen ultimatums, chantage en angst. Zeg nee tegen het uit elkaar spelen. Zeg nee tegen de mensen die proberen paniek te zaaien, die proberen te voorkomen dat u rustig en verantwoordelijk uw stem voor de toekomst kan bepalen.”

Een ‘nee’ bij het referendum is niet hetzelfde als een ‘nee’ tegen de euro, zei de premier. Volgens Tsipras wordt bij een ‘nee’ slechts de onderhandelingspositie van Griekenland versterkt.

Tussen de EU en het IMF  bestaat onenigheid over het te voeren  beleid bij de Griekse schuldencrisis. Het IMF is bereid tot een herschikking van de schuld, maar wel met hervormingen van de arbeidsmarkt en pensioenstelsel. De EU is tegen elke vorm van schuldherschikking, maar wil zich soepeler opstellen bij de geëiste hervormingen.

One Response to ‘Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren’

  1. […] ‘Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: