Varoufakis: Ik stap op bij een ja-stem

Yanis_Varoufakis2Minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt dat hij aftreedt als een meerderheid van de Grieken bij het referendum ‘ja’ zegt tegen het financiële reddingsplan van de internationale geldschieters.

Dat zegt hij in een interview met persbureau Bloomberg en in een gesprek op de Australische radio. Op de vraag of hij nog minister zal zijn als de bevolking ‘ja’ stemt, antwoordde Varoufakis gedecideerd: “I will not.” Eerder hintte ook premier Tsipras dat hij zou opstappen bij een ja-stem.

Volgens Varoufakis zullen de voorstellen van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF de problemen in Griekenland alleen maar verergeren. “En daar teken ik niet voor”, zegt de minister.

Varoufakis is er van overtuigd dat de Grieken op 5 juli de voorwaarden voor verdere noodsteun zullen verwerpen. Hij wil daarna opnieuw gaan onderhandelen met de schuldeisers over een nieuwe overeenkomst. Zo’n deal is volgens de minister alleen mogelijk als de eurolanden bereid zijn de schuldenlast van Griekenland te verlagen. Op de vraag of hij een akkoord zou tekenen zonder schuldverlichting antwoordde Varoufakis: “Ik zou nog liever mijn arm afsnijden.”

De Griekse regering adviseert de bevolking bij het referendum ‘nee’ te stemmen, omdat het dan denkt sterker te staan bij de onderhandelingen de eurozone. Varoufakis schreef op zijn website een blogpost met zes argumenten waarom een ‘nee-stem’  de beste optie is.

De Nederlandse minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei vandaag dat het zeer de vraag is of Griekenland nog een basis heeft in de eurozone als de Griekse bevolking ‘nee’ stemt bij het referendum.   “Grieken moeten één ding weten: dat het een illusie is om te denken dat ze een betere deal krijgen als ze nee stemmen”, meent Dijsselbloem. Hij wil alleen verder praten met de Grieken  als die bereid zijn ‘maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn’.

Volgens Dijsselbloem is het de onderliggende vraag of de Grieken bereid zijn afspraken te maken over verdere hulpprogramma’s. Hij noemde de documenten waarover wordt gestemd (het voorstel dat de schuldeisers op 26 juni deden) niet compleet en irrelevant. Politiek is het referendum zeer relevant, zei Dijsselbloem.

3 Responses to Varoufakis: Ik stap op bij een ja-stem

  1. […] van de Grieken toch het voorstel van de schuldeisers steunen, dan treden premier Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis […]

  2. […] aftreden van Varoufakis kwam als een verrassing. De minister had aangekondigd op te stappen als een meerderheid van de Griekse bevolking bij het referendum ‘ja’ zou stemmen. Maar […]

  3. […] Varoufakis: Ik stap op bij een ja-stem […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: