Griekenland mist deadline voor aflossing IMF

deadline

De deadline voor het terugbetalen van een lening van 1,5 miljard euro aan het IMF is om middernacht afgelopen. De Grieken hebben hier – zoals verwacht – niet aan voldaan.

Omdat het niet is gelukt een akkoord te sluiten met de eurolanden over het vrijgeven van een beloofde lening van 7,5 miljard, hebben de Grieken onvoldoende geld om het IMF te betalen. Athene heeft nu uitstel van betaling aangevraagd tot november. Het Internationaal Monetair Fonds heeft dat verzoek in beraad, maar veel hoop is er niet. Het is meer dan dertig jaar geleden dat het IMF daadwerkelijk uitstel verleende aan een land.

Door het missen van de deadline is Griekenland het eerste ontwikkelde land dat in gebreke blijft bij het IMF. Zimbabwe, Sudan en Cuba kwamen in het verleden hun betalingsverplichtingen niet na, maar bij hen ging het om veel kleinere bedragen. Normaal gesproken krijgt een land na het missen van de deadline 30 dagen respijt, maar IMF-baas Christine Lagarde heeft al gezegd dat de Grieken hier niet op hoeven te rekenen.

Omdat Griekenland nu de status van wanbetaler heeft, is het mogelijk dat de Europese Centrale Bank zijn steun intrekt. Als dat gebeurt, kunnen de Griekse banken zonder geld komen te zitten en komt de Griekse economie volledig tot stilstand. Dit kan weer leiden tot sociale onrusten in het land. Ook wordt het voor Griekenland bijna onmogelijk om bij andere partijen geld te lenen, omdat er een te groot risico bestaat dat er niet wordt terugbetaald.

Huidig steunprogramma is verlopen

Om middernacht verstreek ook de termijn van het huidige steunprogramma. Zonder deal met de schuldeisers kunnen de Grieken geen aanspraak meer maken op het resterende geld, dat onder meer is gereserveerd voor de Griekse bankensector.

Gisteren presenteerde Griekenland op de valreep nog een voorstel voor een nieuw steunprogramma, maar die plannen werden door de Eurogroep afgeschoten. De Griekse regering vroeg om een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden, uitstel van betaling en een nieuwe noodlening ter waarde van 30 miljard euro.

Een verlenging van het huidige steunprogramma was volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem ook niet mogelijk. Dijsselbloem wees onder meer op de onveranderde politieke omstandigheden in Griekenland, het aangekondigde referendum over het financiële reddingsplan én het negatieve stemadvies van de Griekse regering.

Kort nadat het nieuwe voorstel werd afgewezen, verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van Griekenland. De status is verlaagd van CCC naar CC. Er is maar één niveau lager en dat is een faillissement.

 

3 Responses to Griekenland mist deadline voor aflossing IMF

  1. […] Griekenland mist deadline voor aflossing IMF […]

  2. […] net op tijd 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Ook heeft Athene een betalingsachterstand van 1,5 miljard bij het IMF. “Deze lening voorkomt een onmiddellijke wanbetaling van Griekenland”, […]

  3. […] de Europese Commissie kan Griekenland voldoen aan de aflossingsverplichting bij de ECB en kan de achterstand in betalingen aan het IMF worden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: