Op de valreep toch een nieuw Grieks voorstel

grexit_EUOp de valreep heeft premier Tsipras nog een plan gepresenteerd voor een nieuw steunprogramma. Het gaat om een tweejarig steunpakket dat via het Europees noodfonds ESM moet lopen. Dit geld zal alleen worden gebruikt om de bestaande leningen te financieren.

Ook moeten de Griekse schulden worden geherstructureerd. Een deel van de schuld wordt dan kwijtgescholden, waardoor de schuldenlast van Griekenland zal dalen naar een duurzaam niveau.

Vanavond komt de Eurogroep bijeen voor een extra vergadering om de Griekse voorstellen te bespreken. Athene zegt zich nog steeds in te zetten voor een ‘levensvatbaar akkoord’ met de internationale geldschieters. Tot het laatste moment zal worden gezocht naar een oplossing voor de Griekse schuldencrisis.

Om middernacht loopt het huidige steunprogramma af. Athene kan dan zonder deal met de schuldeisers geen aanspraak meer maken op het resterende geld. Om zes uur morgenochtend (dan is het middernacht in Washington) is de deadline voor het terugbetalen van een lening van zo’n 1,5 miljard euro aan het IMF. De Grieken lieten gisteren weten dat geld niet te betalen.

Vorige week werden de onderhandelingen afgebroken nadat de Eurogroep de Griekse voorstellen van tafel had geschoven. Premier Tsipras schreef vervolgens tot veler verrassing een referendum uit over het financiële reddingsplan dat de geldschieters hadden voorlegd aan de Grieken.

Gisteravond zei Tsipras dat hij zou aftreden wanneer de Griekse bevolking ‘ja’ stemt bij de volksraadpleging van 5 juli. “Als zij vóór stemmen,”respecteren wij dat, maar zijn wij niet degenen die dat besluit uitvoeren”, zei hij in een tv-interview. De premier hoopt op een ‘nee’ van de bevolking, om zo een sterkere positie te hebben in de onderhandelingen.

Eerder vandaag deed de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, Griekenland een laatste aanbod. Hij beloofde extra geld als Tsipras akkoord zou gaan met de hervormingsplannen van de schuldeisers en als de Griekse bevolking ‘ja’ stemt bij het referendum.

2 Responses to Op de valreep toch een nieuw Grieks voorstel

  1. […] presenteerde Griekenland op de valreep nog een voorstel voor een nieuw steunprogramma, maar die plannen werden door de Eurogroep afgeschoten. De Griekse regering vroeg om een […]

  2. […] Op de valreep toch een nieuw Grieks voorstel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: