Juncker voelt zich verraden door Griekse regering

Juncker_TsiprasDe Grieken moeten op 5 juli bij het referendum over een Grieks reddingsplan ‘ja’ stemmen. Dat is het advies van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker.

“Een ja-stem, ongeacht wat de vraag precies zal zijn, is een ja tegen Europa”, zei Juncker tijdens een persconferentie in Brussel.

De voorzitter van de Europese Commissie zei ook dat hij zich verraden voelt door de Griekse regering en spreekt over egoïstische en tactische spelletjes. Dat de Griekse premier hem niet op de hoogte bracht van de plannen om een referendum uit te schrijven, steekt de Luxemburger ook. “Op politiek vlak, maar ook als mens.” Juncker zegt dat hij Tsipras als een vriend beschouwt.

De EC-voorzitter wast zijn handen in onschuld als het gaat om het mislukken van de onderhandelingen met Griekenland. Volgens Juncker hebben hij en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem er alles aan gedaan om de Grieken tegemoet te komen. Hij noemt het pakket voorstellen dat op tafel werd gelegd door de internationale schuldeisers ‘zwaar, maar rechtvaardig’.

Juncker ontkent ook dat ze de Griekse regering hebben gevraagd om loonsverlagingen of te snijden in de pensioenen. “In ons voorstel zou Griekenland 12 miljard minder moeten besparen dan in het oorspronkelijke voorstel”, zegt hij.  “Wij hebben nooit een ultimatum gesteld, of een slikken-of-stikkendeal voorgesteld. Europa kan alleen werken als we  verschillen kunnen overbruggen in een dialoog. Geen democratie staat boven een andere”, aldus Juncker.

Twee dagen geleden kondigde premier Tsipras tijdens een nachtelijke televisietoespraak onverwacht aan dat de Griekse bevolking zich mag uitspreken over het financiële reddingsplan voor Griekenland. Het referendum wordt op 5 juli gehouden.

Tsipras heeft de Grieken opgeroepen niet in te stemmen met het plan van de instanties. Die aankondiging en het negatieve stemadvies zijn niet goed gevallen bij Juncker: “In één nacht heeft Europa een zware klap gekregen.”

One Response to Juncker voelt zich verraden door Griekse regering

  1. […] Juncker voelt zich verraden door Griekse regering […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: