Samaras: Tsipras heeft opzichtig gefaald

antonis samarasOppositieleider en ex-premier Antonis Samaras heeft premier Tsipras beschuldigd van het plegen van een ‘coup’ door de bevolking op te roepen zich in een referendum uit te spreken over de vraag of Griekenland wel of niet in de euro moet blijven.

Volgens Samaras is de volksraadpleging een farce. “U heeft dramatisch en opzichtig gefaald, meneer Tsipras”, zei de leider van Nea Dimokratia tijdens een een parlementair debat over het besluit van de regering om een ​​referendum te houden over het financiële reddingsplan voor Griekenland.

“U kwam met een onaanvaardbaar akkoord en u leidt het land uit de euro en Europa. Uw akkoord is erger dan een bailout-programma. Voor de verkiezingen beloofde u 11 miljard voor uitkeringen, en nu brengt u bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 8,5 miljard”, zei de voorganger van Tsipras, die in 2012 samen met toenmalig Pasok-leider George Papandreou instemde met de hervormings- en bezuinigingseisen van de trojka.

Samaras, die van 2012 tot 2015 premier was, liet eerder deze week nog maar eens weten bereid te zijn om mee te doen aan een nieuwe regeringscoalitie om Griekenland van een bankroet te redden. Premier Tsipras is niet eerlijk tegen het Griekse volk, meent Samaras. Een ‘nee’ in het referendum  betekent volgens Samaras een faillissement en een vertrek uit de euro. “We zullen niet toestaan ​​dat iemand Griekenland in Zambia verandert.”

Ook andere oppositiepartijen uitten kritiek op het referendum-plan van Tsipras. Voormalig vice-premier Evangelos Venizelos (Pasok) noemt het voorstel ongrondwettelijk, omdat de beslissing over het Europese reddingsplan geen kwestie van nationale veiligheid betreft.

Pasok-leider Fofi Gennimata zou zelfs willen dat de Griekse premier aftreedt. Volgens Gennimata is Tsipras ‘niet in staat om verantwoordelijke beslissingen te nemen’, schrijft persbureau Reuters. Stavros Theodorakis van To Potami zegt dat Tsipras een ‘lobby voor de drachme leidt’ en hij vreest dat Griekenland daardoor de afgrond wordt ingesleurd. Theodorakis wil het land tegen elke prijs in de euro en EU houden.

Volgens Tsipras druist het ultimatum van de geldschieters in tegen de waarden van Europa. Het houden van een volksraadpleging is daarop de enige juiste reactie, aldus de premier. Tsipras heeft de Grieken opgeroepen om ‘nee’ te stemmen.

5 Responses to Samaras: Tsipras heeft opzichtig gefaald

 1. chris de gruyter schreef:

  Zij die zonder zonden zijn…….
  Nu gaan diegenen die het geld rondstrooiden en in eigen zakken staken eens vertellen dat Tsipras een bedrieger is! Pfff

 2. sammie schreef:

  Juiste reactie Chris !.

 3. efteetip schreef:

  Interessant om de politieke tegenstanders de dragers van het lopende woekercontract met de EU aan het woord te laten. Ze zijn erg tevreden zo te horen.
  Je kunt vaststellen dat Tsipras een veel beter contract heeft uitonderhandeld en dat heeft ‘vastgeklikt’ door het als plan van de Instituties te bestempelen. Die ‘buit’ is binnen, de EU heeft het op internet gezet.
  Met “nee” kunnen de Grieken een veel verder gaande en ‘rechtvaardige’ regeling met met Europa proberen te treffen, zoals voorzien in het verkiezingsprogramma. Het is van de zotte dat de Griekse bevolking in een crisis-situatie – n.b. vanwege een door de Trojka
  ‘vernietigde’ nationale economie – versneld zou moeten terugbetalen op ‘geherstruktureerde’ leningen waarvan de opbrengst grotendeels naar buitenlandse banken is verdwenen. Uitstel en inzet van QE binnen de euro is zeker haalbaar.
  “Nee” geeft daartoe nieuwe kansen, met “ja” is de grootste kans de heersende ellende voort te zetten. Een klassen-gebonden beslissing ?

 4. […] Samaras: Tsipras heeft opzichtig gefaald […]

 5. […] haalde een week geleden hard uit naar premier Tsipras en beschuldigde hem van het plegen van een ‘coup’ door een referendum uit te roepen. De […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: