Tsipras gaat niet akkoord met ‘chantage’

oplichting euroHet huidige noodprogramma kan met vijf maanden worden verlengd tot eind november van dit jaar indien Griekenland de gewenste bezuinigings- en hervormingsmaatregelen doorvoert.

Ook zou er ruim 15 miljard euro aan ‘noodhulp’ beschikbaar komen wanneer Athene akkoord gaat met het voorstel van de schuldeisers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van gelekte documenten.

Het gaat om geld uit het huidige noodprogramma, plus middelen die zijn gereserveerd voor Griekse banken. Er gaat dus geen nieuw geld naar Griekenland. Het bedrag wordt uitgekeerd in vier termijnen en de eerste termijn zou direct worden overgemaakt zodat Griekenland op tijd het IMF kan betalen.

Bondskanselier Angela Merkel en en de Franse president Francois Hollande hebben er bij Griekenland op aangedrongen het ‘buitengewoon genereuze aanbod’ van de schuldeisers te accepteren. Griekenland moet dat dan wel binnen 48 uur doen. De Griekse premier Tsipras liet weten dat hij ‘chantage’ niet accepteert.

“De funderingen van de Europese Unie waren democratie, solidariteit, gelijkheid en wederzijds respect. Deze principes waren niet gebaseerd op chantage en ultimatums”, aldus Tsipras, die ongeveer 45 minuten met Merkel en Hollande had gesproken.

Begin deze week had het er nog alle schijn van dat er een deal gesloten zou worden. Het voorstel van premier Tsipras werd bij de Eurogroep met gematigd optimisme ontvangen. Twee dagen later werd het Griekse plan alsnog van tafel geveegd.

Hoewel de tijd begint te dringen, lijkt een akkoord nog altijd ver weg. Deze week kwam de Eurogroep vier keer bijeen over de Griekse kwestie en ook werd er een extra eurotop gehouden, maar al die gesprekken leverden niets op. Morgen komt de eurogroep opnieuw bij elkaar.

Op 30 juni loopt het huidige noodprogramma af. Ook moet Athene dan 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Die deadline is heilig, heeft IMF-baas Christine Lagarde al laten weten.

3 Responses to Tsipras gaat niet akkoord met ‘chantage’

  1. […] Tsipras gaat niet akkoord met ‘chantage’ […]

  2. […] het oorspronkelijke voorstel”, zegt hij.  “Wij hebben nooit een ultimatum gesteld, of een slikken-of-stikkendeal voorgesteld. Europa kan alleen werken als we  verschillen kunnen overbruggen in een dialoog. Geen […]

  3. […] ‘moeilijk’, maar op verschillende punten beter dan een eerder hervormingsvoorstel dat als laatste mogelijkheid aan Griekenland werd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: