Griekse plannen (weer) afgewezen, akkoord ver weg

eurocrisisDe internationale schuldeisers van Griekenland vinden de laatste Griekse voorstellen te zwak als het gaat om de hervormingen van het pensioenstelsel. Dat blijkt uit een uitgelekt onderhandelingsdocument.

Vooral het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was ontevreden over de Griekse voorstellen. De Grieken lijken op hun beurt niets te voelen voor de scherpere eisen van de geldschieters.

Het IMF voelt weinig voor een belastingverhoging voor bedrijven, omdat dat de economische groei zou belemmeren. Griekenland wil de vennootschapsbelasting verhogen naar 29 procent, de geldschieters willen maximaal 28 procent. Ook een eenmalige belasting van 12 procent voor bedrijven die meer dan 500 miljoen winst maken, werd verworpen.

Het IMF wil dat Griekenland de btw verhoogt. Die aanpassingen zouden een vol procent van het BBP moeten opleveren, terwijl dat in het voorstel van Tsipras 0,74 procent is. Verder moet er meer en sneller pensioenen gesneden worden. Athene wil dat doen per 1 oktober, de schuldeisers willen dat per 1 juli invoeren.

Vanmorgen meldde premier Tsipras al dat de schuldeisers niet akkoord gingen met de voorstellen die de Griekse regering eergisteren had gepresenteerd. De Griekse premier zette vraagtekens bij de bereidheid van EU, IMF en ECB om daadwerkelijk een akkoord te sluiten en vroeg zich af of het een bepaald belang dient. In heel Europa kelderden de beurzen na het bericht.

Tsipras twitterde dat het niet eerder is voorgekomen dat de schuldeisers niet akkoord gingen met gelijkwaardige alternatieven voor pijnlijke bezuinigingen. Ook niet in het geval van Portugal en Ierland, twee andere eurolanden die de afgelopen jaren een beroep moesten doen op financiële steun.

De reacties op de Griekse voorstellen waren in eerste instantie gematigd positief. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei er toen vanuit te gaan dat er deze week een overeenkomst met Griekenland zou zijn.

Er zou sindsdien bijna geen enkele vooruitgang geboekt zijn in de gesprekken tussen de instituties en de Griekse regering. De kans dat er deze week een akkoord wordt gesloten lijkt dan ook klein. Overleg om een oplossing te vinden voor de financiële situatie van Griekenland gaat op het hoogste politieke niveau verder.

Er lijkt tussen de schuldeisers grotere verdeeldheid te ontstaan. De  Süddeutsche Zeitung schrijft dat het IMF de ‘toegeeflijkheid’ van de Europese Commissie laakt. De Commissie zou op haar beurt menen dat het IMF met zijn harde opstelling een akkoord in de weg zit.

De tijd begint te dringen voor Griekenland, want aan het eind van deze maand loopt het huidige noodprogramma af. Ook moet Athene dan 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF – en die deadline is heilig, heeft IMF-baas Christine Lagarde laten weten.

De rode doorgehaalde teksten zijn de voorstellen die door de schuldeisers worden afgewezen. De onderstreepte rode secties zijn de nieuwe voorstellen.

Advertenties

6 Responses to Griekse plannen (weer) afgewezen, akkoord ver weg

  1. efteetip schreef:

    Het kan haast niet anders dat Griekenland na het accoord met de instellingen binnenslands een systeem van vouchers moet invoeren om de armste grieken ( en dat zijn er heel veel inmiddels) tegemoet te komen in noodzakelijke uitgaven ( waarop teveel btw moet worden geheven). De USA kent ook dit systeem (en heeft ook meer dan 100% staatsschuld). De vouchers worden geaccepteerd als bewijs van betaling, maar de ontvangers krijgen met vertraging en na aftrek van diverse belastingen hun deel uitbetaald. Voorzover overheidsdienst geen punt, voor private ondernemingen een administratieve last. Maar het effect is Keynesiaans: de voorraden en de productie kunnen aan meer klanten worden gesleten, waardoor de productiecapaciteit beter benut wordt. Bijv. Het is weer gezellig druk op de veerboot nu er extra klanten zijn met vouchers. De boot vaart toch, so what dat er later afgerekend wordt ?

  2. […] Begin deze week had het er nog alle schijn van dat er een deal gesloten zou worden. Het voorstel van premier Tsipras werd bij de Eurogroep met gematigd optimisme ontvangen. Twee dagen later werd het Griekse plan alsnog van tafel geveegd. […]

  3. […] Tsipras druist het ultimatum van de geldschieters in tegen de waarden van Europa. Het houden van een volksraadpleging is daarop de enige juiste […]

  4. […] Plannen (weer) afgewezen, akkoord ver weg […]

  5. […] EC-voorzitter wast zijn handen in onschuld als het gaat om het mislukken van de onderhandelingen met Griekenland. Volgens Juncker hebben hij en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem er alles […]

  6. […] week werden de onderhandelingen afgebroken nadat de Eurogroep de Griekse voorstellen van tafel had geschoven. Premier Tsipras schreef […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: