‘Schuldeisers willen Griekenland vernederen’

tsipras_2 De internationale schuldeisers zijn erop uit ‘om niet alleen de Griekse regering te vernederen, maar een heel volk’. Premier Tsipras zei dat vandaag tijdens een toespraak in het Griekse parlement, die rechtstreeks op tv werd uitgezonden.

“Ik ben er zeker van dat toekomstige historici zullen erkennen dat het kleine Griekenland niet alleen voor zichzelf vecht, maar voor de bevolking van heel Europa”, aldus de premier.

Tsipras verwijt het IMF, de ECB en de Europese Commissie dat ze steeds hardere eisen stellen. Volgens de premier is het aandringen van de kredietverstrekkers op verdere bezuinigingen politiek gemotiveerd.

Ook zei Tsipras dat de Europese Centrale Bank zou aandringen om Griekenland ‘financieel te wurgen’ en verwijt hij de ECB en EU dat ze geen schuldverlichting hebben aangeboden. De Griekse premier wil nog steeds dat een deel van de schulden wordt kwijtgescholden en dat er geen nieuwe bezuinigingen worden doorgevoerd.

“Het mandaat dat we van het Griekse volk hebben gekregen is om een einde te maken aan het bezuinigingsbeleid,” zei Tsipras. “Om dat te bereiken, moeten we een deal sluiten die de lasten gelijkmatig verdeelt en werknemers en gepensioneerden geen pijn doet.”

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker beweerde vandaag dat de Grieken de voorstellen van de geldschieters hebben verdraaid voor de kiezers en dat de onderhandelingen daarom spaak lopen.

Eerder uitte Tsipras felle kritiek in de Franse krant Le Monde. Toen schreef hij in een opiniestuk dat de schuldeisers absurde eisen stellen en niet willen toegeven ondanks Griekse concessies.

Met zijn uitspraken lijkt Tsipras de kloof tussen Griekenland en de schuldeisers nog verder te vergroten. Er wordt al maanden onderhandeld over nieuwe hervormingen en bezuinigingen die Athene moet doorvoeren om aanspraak te maken op de laatste zeven miljard euro uit het noodfonds.

De onderhandelingen zitten muurvast, terwijl de tijd voor de Grieken begint te dringen. In juni moet Griekenland 1,5 miljard euro afbetalen aan het IMF. Aan het eind van de maand loopt loopt het tweede steunprogramma af. Als er dan geen deal ligt, kan Athene geen aanspraak meer maken op het geld.

Op 18 juni komen de ministers van Financiën van de Eurozone bijeen voor een beslissend overleg over Griekenland. Als er dan geen akkoord wordt bereikt, is een Grieks bankroet weer een stap dichterbij.

 

Advertenties

3 Responses to ‘Schuldeisers willen Griekenland vernederen’

  1. efteetip schreef:

    Tsipras kan haast geen ongelijk hebben op dit punt. Heel Europa is getuige geweest dat de Trojka bij de herstructurering van Griekse staatsschulden voor tenminste 70% van dit bedrag Duitse en Franse banken heeft uitgekocht ( die voordien dik aan hun renteopslagen verdiend hebben). Het zou alleszins redelijk zijn als de Griekse rentebetalingen en aflossingen over dit deel zouden worden opgeschort tot het Bruto Binnenlands Product van Griekenland het niveau van 2008 weer bereikt heeft. Zodoende zou Griekenland al voldoende bezuinigingen hebben aangemeld en is er geen korte termijn probleem. Het lijkt dus inderdaad sterk op het pesten van een linkse democratisch gekozen regering.

    Afterall was Griekenland geen partij in de bankencrisis, noch in de kredietcrisis. Ze zijn eenvoudigweg meegesleurd – en daarna volledig verkeerd ‘geholpen’. Het zullen je vrienden maar zijn, die EU instituties en het IMF.

  2. […] dat we van het Griekse volk hebben gekregen is om een einde te maken aan het bezuinigingsbeleid,” zei premier Alexis Tsipras eerder deze week. De Griekse regering meent dat de problemen (mede) door de opgelegde bezuinigingen […]

  3. […] ‘Kredietverstrekkers willen Griekenland vernederen’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: