IMF: Snijden in Griekse pensioenen noodzakelijk

pensioenen Griekenland zal geen maatregelen doorvoeren die leiden tot een verlaging van de pensioenen. Een regeringswoordvoerder heeft dat bekend gemaakt.

Hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF herhaalde vandaag nog eens dat Athene wel moet snijden in de pensioenen omdat het grootste deel van de staatsuitgaven er aan op gaan.

Volgens het IMF gaat nu ruim 16 procent van het totale Griekse BBP naar de pensioenuitkeringen. Dat moet omlaag naar 15 procent.

Dat er zoveel aan pensioenen wordt uitgegeven komt door de vergrijzing, die in Griekenland hoger is dan in alle andere Europese landen. Meer dan 20% van de Grieken is ouder dan 65 jaar, maar het individuele pensioenbedrag  is niet hoog. Een gepensioneerde Griek kost de staat gemiddeld 15.000 euro per jaar. In Nederland is dat bijna twee keer zoveel.

Een verlaging van de pensioenen is een van de grootste struikelblokken in de onderhandelingen tussen Griekenland en de internationale schuldeisers. Voor premier Tsipras is een korting op de pensioenen onbespreekbaar.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei vandaag dat de schuldeisers dat helemaal niet van de Grieken verlangen. Ze zouden alleen willen dat het pensioensysteem wordt hervormd. Ze eisen ook dat Griekenland de loon- en arbeidsvoorwaarden aanpast. Maar dat hoeft niet per se te leiden tot lagere lonen, menen de geldschieters.

5 Responses to IMF: Snijden in Griekse pensioenen noodzakelijk

 1. Karel schreef:

  Ik hoop dat de regering Tsipras niet zal toegeven. Voor velen is een pensioen van rond de 400 euro niet toereikend; daar kan niets meer van af.

  • bsiebrecht schreef:

   Onder Grieken zelf leeft het idee dat er wel degelijk in de pensioenen gesneden kan worden, er zijn kennelijk nogal wat pensioenen (met name overheidspensioenen) tussen 2500 en 5000! euro.
   Verder: Vorige week een auto gehuurd op Kreta, op het contract wordt € 50, ingevuld terwijl ik toch echt €100 betaal.
   Verder: bij 12 verschillende taverna’s gegeten, bij 2 taverna’s, een computerkassabon gekregen, van de rest een handgeschreven kladje.
   Zolang e.e.a. niet gaat veranderen, blijft dit verrukkelijke land zijn eigen probleem creeeren. Ziga, ziga.

 2. […] IMF: Snijden in Griekse pensioenen noodzakelijk […]

 3. […] IMF: Snijden in Griekse pensioenen noodzakelijk […]

 4. […] verlaagd, om de uitgaven te verminderen en het pensioensysteem levensvatbaar te maken. Het was één van de voorwaarden die tijdens de schuldencrisis door de internationale schuldeisers werden gesteld voor financiële […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: