Publieke omroep ERT zendt weer uit

ert_11062015De Griekse publieke omroep ERT is vanmorgen weer begonnen met uitzenden.

Eind april besloot het Griekse parlement de ERT weer op te starten. Premier Tsipras noemde het een ‘zege voor de democratie’. Het terugbrengen van ERT was een van zijn verkiezingsbeloften.

Precies twee jaar geleden werd de publieke omroep door de toenmalige regering van de ene op de andere dag opgeheven onder het mom van een bezuinigingsmaatregel. Alle medewerkers kwamen toen op straat te staan. Zij maken nu een goede kans om hun baan terug te krijgen.

Het plotselinge sluiten van de omroep op 11 juni 2013 zorgde voor veel kritiek, onder andere van de European Broadcasting Union (EBU). Ontslagen werknemers van ERT verzorgden nog lange tijd uitzendingen via internet uit protest tegen het besluit van de regering.

Om zes uur vanmorgen wisselde het logo van NERIT (de omroep die sinds mei 2014 in de ether was) naar ERT en volgde het Griekse volkslied. De uitzending begon met een nieuwsprogramma dat werd gepresenteerd door Nikos Aggelidis en Vasiliki Haina, die in 2013 hun ontslag kregen. Het was voor hen een emotioneel moment toen ze hun publiek weer met ‘kalimera’ konden begroeten.

De nieuwe  ERT wordt gefinancierd door een maandelijkse bijdrage van drie euro per gezin. De omroep kan volledig vrij van overheidsbemoeienis opereren, belooft de regering. Volgens regeringspartij Syriza kan ERT nieuwe stijl een tegenwicht bieden aan alle propaganda uit de private sector.

2 Responses to Publieke omroep ERT zendt weer uit

  1. Dirk van der Vliet schreef:

    Goed zo Griekenland, een goede en leuke omroep die er voor het volk is, dit is erg belangrijk voor het volk. Juiste keuze van de huidige regering om deze bezuiniging,s maatregel van de eerdere regering ongedaan te maken. Ga zo door alles wat afgebroken is in opdracht van de EU en de andere Europese regeringen zo snel mogelijk terug draaien. Gelijk kunnen zo alle mensen weer aan het werk zo krijgen ze hun eigenwaarde ook weer terug. De mensen verdienen weer geld zo zal ook de economie weer op gang gaan komen. Proficiat Tsipras je bent een ontzettend goede regeringsleider je luistert in ieder geval naar je volk en tracht hun wil uit te voeren. Hier zouden de andere regerings leiders een voorbeeld aan kunnen nemen sterker nog ze zouden het moeten doen !!!!!!!!!

  2. […] Publieke omroep ERT zendt weer uit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: