IMF loopt weg bij onderhandelingen Griekenland

IMF_go_homeVertegenwoordigers van het IMF hebben zich geërgerd teruggetrokken uit de onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis.

Nadat het IMF-team zijn koffers had gepakt, zijn ook de Griekse onderhandelaars naar huis gegaan. Hierdoor zijn de gesprekken tussen Griekenland en de schuldeisers stil komen te liggen.

De delegatie uit Washington deed de verrassende mededeling nadat de EU premier Tsipras had aangemaand niet langer te gokken op de toekomst van zijn land en de beslissingen te nemen die nodig zijn om een ramp af te wenden.

Volgens voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk moet Griekenland ‘realistischer zijn’. “Ik vrees dat de dag eraan komt dat iemand zal zeggen dat het spel gedaan is. Het is duidelijk dat er beslissingen nodig zijn, geen onderhandelingen”, aldus Tusk.

De EU eist harde bezuinigingsmaatregelen en hervormingen van de Grieken voordat ze aanspraak kunnen maken op het laatste deel van het steunprogramma. De geëiste hervormingen van de pensioenen, btw en arbeidsmarkt zijn voor de linkse Griekse regering een brug te ver. De onderhandelingen lopen al vier maanden stuk op deze knelpunten.

“Er zijn grote onenigheden over de meeste belangrijke zaken”, zei een IMF-woordvoerder tegen persbureau Reuters. “Er is geen vooruitgang geboekt om de meningsverschillen te overbruggen. We staan dus zeer ver van een akkoord.”

Griekenland heeft financiële steun nodig voor het einde van de maand, als 1,6 miljard euro moet worden terugbetaald aan het IMF. Zonder die hulp dreigt mogelijk zelfs een Grexit. Wanneer de onderhandelingen weer worden hervat, is nog onduidelijk. Op 18 juni komt de Eurogroep weer bijeen.

2 Responses to IMF loopt weg bij onderhandelingen Griekenland

  1. […] IMF loopt weg bij onderhandelingen Griekenland […]

  2. […] zijn uitspraken lijkt Tsipras de kloof tussen Griekenland en de schuldeisers nog verder te vergroten. Er wordt al maanden onderhandeld over nieuwe hervormingen en bezuinigingen die Athene moet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: