Ruim 200 migranten opgepikt in Egeïsche Zee

boot migrantenTijdens zes reddingsoperaties in de Egeïsche Zee heeft de Griekse kustwacht gisteravond in totaal 213 vluchtelingen opgepikt. De reddingen vonden plaats voor de kust van Kos, Chios en Lesbos.

Het aantal migranten dat over zee Griekenland probeert te bereiken is de laatste maanden sterk toegenomen. Het gaat vooral om vluchtelingen uit Libië, Syrië en Afghanistan. De afgelopen week zijn er ruim vijftienhonderd vluchtelingen aangekomen, onder hen zijn veel vrouwen en kinderen.

Alleen dit jaar arriveerden er  al bijna 40.000 vluchtelingen op de Griekse eilanden. Ongeveer de helft van hen komt aan op Lesbos. Het eiland kan de stroom vluchtelingen,  die per boot vanuit Turkije illegaal het land probeerden binnen te komen, nauwelijks nog aan.

In afwachting van papieren om verder te reizen naar Athene en andere Europese landen, hangen de meesten rond op straat. Ze zijn afhankelijk van de hulp van lokale vrijwilligers, die onder andere een opvangcentrum op Lesbos runnen.

In de eerste drie maanden van 2015 werden 10.445 vluchtelingen opgepikt die in overvolle, gammele bootjes de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland probeerden te maken. Dat is bijna vier keer zoveel als in dezelfde periode een jaar geleden.

Griekenland heeft bij de Europese Unie aangeklopt voor hulp bij het verwerken van de vluchtelingenstroom. Na Italië is  Griekenland de belangrijkste bestemming van vluchtelingen die Europa willen bereiken.

britse_toerist_kos_vluchtelingenDeze week zorgde een artikel in de Britse tabloid Daily Mail voor  grote ophef. In het stuk klaagden Engelse toeristen dat de talloze vluchtelingen op Kos hun vakantieplezier verpestten. Ze zouden het populaire eiland hebben veranderd in een ‘digusting hellhole’.

In de afgelopen twee maanden kwamen er 6000 migranten aan op Kos, dat ongeveer 33.000 inwoners heeft. Het eiland ligt niet ver van de Turkse kust en is dus makkelijk te bereiken met een bootje.

Een van de Britse vakantiegangers zegt dat haar verblijf op Kos een nachtmerrie is nu arme vluchtelingen bij het restaurant zitten en kijken hoe zij zit te eten. “Het is walgelijk”, vindt ze. Een ander Brits koppel zegt ‘niet meer terug te komen naar Kos als het volgend jaar weer zo’n vluchtelingenkamp is’.

Amnesty International noemde  het artikel in de Daily Mail ‘een nieuw dieptepunt’. Eva Cossé, Griekenland-expert van Human Rights Watch, haalde in een reactie fel uit naar de steen en been klagende toeristen.

One Response to Ruim 200 migranten opgepikt in Egeïsche Zee

  1. […] Ruim 200 migranten opgepikt in Egeïsche Zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: