Grieken zien af van rechtszaak om Elgin Marbles

elgin marblesGriekenland is niet langer van plan Groot-Brittannië voor de rechter te dagen om de Elgin Marbles terug te krijgen.

De slepende kwestie moet worden opgelost via diplomatieke en politieke wegen, zei de Griekse minister van Cultuur Nikos Xydakis in een interview met Mega TV.

De Elgin marbles, een deel van de originele friezen van het Parthenon, werden door de Britse ambassadeur Lord Elgin begin 19e eeuw meegenomen naar Groot-Brittannië. Hij had daarvoor toestemming van de toenmalige Ottomaanse machthebbers in Griekenland.

Elgin verkocht de fragmenten in 1816 aan het British Museum omdat hij in geldnood zat. Sindsdien zijn de marmeren stukken in het museum in Londen te zien.  Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het Werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek. Griekenland vindt dat de friezen thuishoren in Athene.

Het meenemen van de beelden wordt door velen gezien als kunstroof. Griekenland probeert de 2500 jaar oude Elgin Marbles – ook bekend als de Parthenon Marbles – al tientallen jaren tevergeefs terug te krijgen. De Grieken willen de beelden tentoonstellen in het Akropolis Museum in Athene, waar ruimte is gereserveerd voor de Elgin Marbles.

De vorige Griekse regering had de zaak in handen gegeven van aan een aantal Britse advocaten, waaronder Amal Alamuddin Clooney. Zij raadden de Grieken aan een zaak aan te spannen bij het Internationaal Gerechtshof of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar ziet de huidige Griekse regering nu dus van af.

2 Responses to Grieken zien af van rechtszaak om Elgin Marbles

  1. […] Grieken zien af van rechtszaak om Elgin Marbles […]

  2. […] Griekenland probeert de stukken al sinds het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832 terug te halen naar Athene. Sinds in 2009 het nieuwe Acropolis Museum werd geopend, heeft Athene de campagne opgevoerd. In het museum is een plaats gereserveerd voor de marmeren fragmenten.  In 2014 huurde de toenmalige regering van premier Samaras een juridisch team in (waaronder mensenrechtenadvocaat Amal Clooney) om de Parthenon Marbles terug te halen, maar uiteindelijk werd afgezien van een rechtszaak. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: