Griekenland opnieuw in recessie

crisis gezondheidIn de eerste drie maanden is de Griekse economie met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het vorige kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Ook in het vierde kwartaal van 2014 was de groei negatief, toen kromp de Griekse economie met 0,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Met de tweede achtereenvolgende krimp is er weer sprake van een recessie in Griekenland.

Vergeleken met de eerste drie maanden van 2014 presteert de Griekse economie trouwens wel iets beter. Toen was de economische groei 0,3 procent.

Gemiddeld boekten de eurolanden vorig kwartaal een groei van 0,4 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2014.

In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Griekenland nog de sterkste groei van alle eurolanden. Die vooruitgang verdween mede doordat de Griekse regering er nog niet in is geslaagd om de laatste 7,2 miljard euro van het financiële steunpakket veilig te stellen.

Griekenland kreeg in augustus vorig jaar voor het laatst geld uit het steunprogramma. Zonder extra noodhulp dreigt het land failliet te gaan. Griekenland is met zijn geldschieters in gesprek om tot oplossingen te komen voor zijn grote financiële problemen, maar het overleg verloopt moeizaam.

Volgens Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is er een aantal grote hervormingen nodig in Griekenland ‘om de zaak weer op de rails te krijgen’.

“Het steunprogramma houdt eind juni op, dat betekent dat er voor die tijd een overeenstemming moet zijn. Dan kan het geld pas worden uitgekeerd. De tijd raakt echt op”, zei Dijsselbloem vandaag voor de camera van de NOS.  “We duwen en we trekken.”

2 Responses to Griekenland opnieuw in recessie

  1. […] Griekenland opnieuw in recessie […]

  2. […] week meldde het Griekse statistiekbureau Elstat dat Griekenland opnieuw in recessie is. In het eerste kwartaal kromp de economie met 0,2 procent. Ook in het vierde kwartaal van 2014 was […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: