Athene lost IMF-schuld af uit eigen IMF-reserve

euro geldGriekenland betaalde volgens afspraak 750 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds, maar deed dat wel op een ongebruikelijke manier.

Het grootste deel van de lening (650 miljoen) werd betaald uit een noodreserve of borg, die het land bij het IMF zelf aanhoudt. De overige 100 miljoen euro werd uit de kasreserves van de Griekse overheid gehaald.

De afgelopen drie weken heeft Griekenland zo’n 600 miljoen euro is ‘opgehaald’ bij gemeenten, pensioenfondsen, sociale verzekeringsfondsen, onderwijsinstellingen, staatsbedrijven, en ziekenhuizen. Die zijn sinds 21 april wettelijk verplicht hun ‘overtollige’ kasreserves aan de rijksoverheid uit te lenen.

De manier waarop Griekenland zijn IMF-reserves heeft gebruikt om hun rekening te voldoen, is niet gebruikelijk maar wel toegestaan. “Het mag, het kan, maar het kan natuurlijk maar één keer”, aldus Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Griekenland heeft grote financiële problemen, mede doordat het al maanden geen nieuwe leningen meer heeft gekregen van de eurolanden en het IMF.

2 Responses to Athene lost IMF-schuld af uit eigen IMF-reserve

  1. […] Grieken lossen IMF-schuld af uit eigen IMF-reserve […]

  2. […] 12 mei betaalde Griekenland een lening 750 miljoen euro grotendeels terug aan het IMF uit een noodreserve die het land bij het IMF zelf aanhoudt. Het resterende bedrag werd uit de kasreserves van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: