Campagne in metro Athene voor herstelbetalingen

vlag_nazi_acropolis Op de schermen van 35 metrostations in Athene is sinds kort een filmpje te zien waarin aandacht wordt gevraagd voor de Griekse eis om Duitse herstelbetalingen.

De vijftig seconden durende video, die ook in het Engels is ondertiteld, begint met beelden van Duitse vliegtuigen die over het Parthenon vliegen en de woorden ‘de Tweede Wereldoorlog, verzet, we vergeten het niet’.

Vervolgens wordt aandacht gevraagd voor een serie eisen, waaronder herstelbetalingen, terugbetaling van de schulden, vergoeding voor de slachtoffers en de teruggave van archeologische schatten. De slotboodschap: ‘Wij eisen de Duitse schulden.’

Bij de beelden is de laatste uitzending te horen van de legendarische Griekse radiopresentator Kostas Stavropoulos vlak voordat de Nazi’s op 27 april 1941 Athene binnenvielen.

Vijf Griekse overheidsdepartementen, waaronder het ministerie van Toerisme, zouden hebben meegewerkt aan de totstandkoming en distributie van het filmpje. De beheerders van de Atheense metro hebben de beeldschermen op de stations gratis ter beschikking gesteld.

Griekenland wil in totaal bijna 279 miljard euro vergoeding voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944. Zo zou er 28 miljoen euro moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van het bloedbad in Distomo op 10 juni 1944. Leden van de Waffen-SS vermoordden toen in twee uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen. Het dorp werd daarna platgebrand.

Duitsland heeft de Griekse eisen voor schadevergoeding en herstelbetalingen vanwege de bezetting al meermalen naar de prullenbak verwezen.

 

One Response to Campagne in metro Athene voor herstelbetalingen

  1. […] Campagne in metro Athene voor herstelbetalingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: