Europa verbaasd over voorstellen Varoufakis

Yanis_Varoufakis2 Griekenland heeft een ontwikkelingsbank en een zogenaamde ‘bad bank’ nodig voor een duurzaam economisch herstel. Het is een van de voorstellen die minister van Financiën Yanis Varoufakis doet in het document ‘Greece’s recovery: A blueprint’.

De afgelopen maanden is alleen gesproken over de volgende liquiditeitsinjectie en onvoldoende hoe Griekenland er weer bovenop kan komen en zich duurzaam kan ontwikkelen. Voor dat economisch herstel zijn volgens Varoufakis hervormingen nodig die knelpunten wegnemen en het potentieel van Griekenland vrijmaken.

Volgens Varoufakis moeten de Europese Investeringsbank en het door EC-president Juncker voorgestelde investeringsfonds van 315 miljard euro samenwerken. In plaats van een uitverkoop om gaten in de begroting te stoppen zouden privatiseringen deel moeten uitmaken van een grote publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling van Griekenland, aldus de minister.

Varoufakis presenteerde het 36 pagina’s tellende document ‘Greece’s recovery: A blueprint’ afgelopen week aan zijn Franse en Italiaanse collega’s en aan Europese officials in Brussel.  Het document richt zich vooral op de toekomst van de Griekse economie en manieren waarop groei kan worden bewerkstelligd. “Misschien wordt het tijd om te bedenken hoe Griekenland kan herstellen, voordat we uit het huidige impasse proberen te komen”, schrijft Varoufakis, een boodschap die hij eerder ook al verkondigde.

Een aantal voorgestelde hervormingen komen overeen met gemaakte afspraken tussen Athene en zijn kredietverstrekkers, zoals het aanstellen van een onafhankelijke commissaris voor belastingzaken. Maar er zijn ook grote verschillen met wat er momenteel wordt besproken tussen Griekenland en de ‘instanties’ (voorheen de trojka).

Een van die verschillen is het creëren van een zogenaamde ‘bad bank’ waarin slechte leningen van Griekse banken moeten worden opgenomen. Ook wijkt de verwachte economische groei af: Varoufakis verwacht een groei van 0,1% in 2015, de Europese Commissie gaat uit van een groei van 0,5%.

De voorstellen van Varoufakis hebben tot grote verbazing geleid bij officials die betrokken zijn bij de onderhandelingen tussen Athene en zijn internationale geldschieters.  Voor hen is het een bevestiging dat de Griekse minister van Financiën elke vooruitgang blijft bemoeilijken.

One Response to Europa verbaasd over voorstellen Varoufakis

  1. […] Europa verbaasd over voorstellen Varoufakis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: