Griekse feta bedreigt handelsverdrag met Canada

feta

Het CETA-akkoord tussen de Europse Unie en Canada staat op de tocht omdat Griekenland het handelsakkoord alleen wil tekenen als feta ook in het Noord-Amerikaanse land een beschermde status krijgt.

Het handelsverdrag werd al in oktober 2013 gesloten, maar moet zowel door Canada als de EU-landen nog worden geratificeerd.

“We hebben de Europese Commissie laten weten dat er veel bedrijven op de Canadese markt onze beroemde feta namaken”, zeggen de Grieken volgens persbureau Reuters. “Het wordt heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om akkoord te gaan.” 

Griekenland zegt dat feta een onderdeel is van het culturele erfgoed, omdat de kaas al 6000 jaar in het land wordt gemaakt.

Sinds 2005 mag witte kaas in de EU alleen feta heten als de kaas minstens 70 procent schapenmelk bevat en afkomstig is uit een van de gespecificeerde Griekse streken. De Grieken willen dat die voorwaarde ook wordt opgenomen in het handelsakkoord met Canada, anders zetten ze geen handtekening onder het verdrag.

De beschermde status van feta geldt in Canada wel voor nieuwe producten, daarvoor mag alleen de omschrijving ‘feta-achtig’ worden gebruikt. Canadese bedrijven die voor oktober 2013 de naam feta gebruikten mogen dat gewoon blijven doen.

De bescherming van regionale specialiteiten uit Europa is voor Canada en de VS een groot struikelblok in de onderhandelingen over de vrijhandelsakkoord en CETA en TTIP. Zij vinden het systeem oneerlijk omdat Europese immigranten in Noord-Amerika soortgelijke producten al generaties hebben geproduceerd. Behalve feta gaat het bijvoorbeeld ook om Parmaham, Schwarzwälder Schinken en gorgonzola.

3 Responses to Griekse feta bedreigt handelsverdrag met Canada

  1. Rob Alberts schreef:

    Tja, streekproducten die niet kunnen integreren wordt straks misschien ook wel discriminatie genoemd?

    Niet alle producten van de andere kant van de Oceaan zijn voor mij welkom!

    Vriendelijke groet,

  2. […] Griekse feta bedreigt handelsverdrag met Canada […]

  3. […] 2015 stond het handelsverdrag tussen de Europse Unie en Canada op de tocht omdat Griekenland alleen wilde tekenen als feta ook in het Noord-Amerikaanse land een beschermde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: