Duitse president staat open voor herstelbetalingen

LIFE_DistomoDuitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren. Dat heeft de Duitse president Joachim Gauck gezegd.

Gauck deed hiermee een handreiking aan Griekenland. Dat eist compensatie van Duitsland voor het bloedbad in Distomo in 1944, maar de regering van bondskanselier Angela Merkel weigert dat.

In een interview Süddeutsche Zeitung zegt Gauck: “We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten.”

“Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor Wiedergutmachung“, zegt de president. De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck morgen, maar heeft een deel ervan nu al naar buiten gebracht.

Griekenland wil in totaal bijna 279 miljard euro vergoeding voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944. Zo zou er 28 miljoen euro moeten worden uitgekeerd aan nabestaanden van het bloedbad in Distomo. Leden van de Waffen-SS vermoordden toen in twee uur tijd 218 mannen, vrouwen en kinderen.

One Response to Duitse president staat open voor herstelbetalingen

  1. […] Duitse president staat open voor ‘Wiedergutmachung’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: