Griekse publieke omroep ERT keert terug

ERT betoging

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een voorstel om de publieke omroep ERT weer op te starten. Dat betekent het einde van Nerit, de omroep die na de afschaffing van ERT in het leven werd geroepen.

De Griekse minister van staat Nikos Pappas noemde het “een reusachtig gebaar van waardigheid, overwinning en democratie”. Het heropstarten van de ERT was een van de verkiezingsbeloften van regeringspartij Syriza.

Volgens de nieuwe regering moet de vernieuwde ERT een tegenwicht bieden aan alle propaganda uit de private sector en volledig vrij van overheidsbemoeienis kunnen opereren. De zender moet in dienst staan van de kijker, meldt persbureau ANA-MPA.

De omroep keert niet alleen terug in naam, ook kunnen 1550 ontslagen ex-werknemers hun oude baan weer terugkrijgen als ze willen. Bij ERT werkten destijds 2600 mensen. Honderden werknemers gingen na de sluiting met pensioen, terwijl anderen door Nerit werden ingehuurd.

De vernieuwde openbare omroep zal in totaal 2300 werknemers tellen. Nerit, dat het met een veel kleiner budget moest stellen, had ongeveer 700 mensen in dienst.

In juni 2013 besloot de toenmalige regering van premier Samaras onverwacht om de stekker uit de ERT te trekken. Het opheffen van de openbare omroep maakte deel uit van het omstreden Griekse besparingsbeleid.

De werknemers van ERT accepteerden de beslissing niet. Ze bezetten het hoofdkantoor van de omroep en bleven uitzenden via internet. In november 2013 werd het gebouw ontruimd door de ME.

4 Responses to Griekse publieke omroep ERT keert terug

 1. vanre schreef:

  nu nog hopen dat Telenet België het doorgeeft aan Vlaanderen

 2. Karel schreef:

  Blij toe; NERIT was maar een sh#t zender. Hopelijk komen er ook weer wat oude vertrouwde programma’s terug.
  En hopelijk óók weer op de Nederlandse kabel te bewonderen, of anders via internet.
  Goede beslissing van de regering Tsipras!!

 3. […] Griekse publieke omroep ERT keert terug […]

 4. […] april besloot het Griekse parlement de ERT weer op te starten. Premier Tsipras noemde het een ‘zege voor de democratie’. Het terugbrengen van ERT was […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: