Griek krijgt eremedaille voor redden drenkelingen

Deligiorgis_migrant_geredDe foto waarop hij een Eritrese asielzoekster uit zee redt nadat een migrantenboot stuksloeg op de rotsen bij Rhodos, ging afgelopen week de hele wereld over. Sergeant Antonis Deligiorgis bracht in zijn eentje twintig van de 93 drenkelingen op het droge.

Deligiorgis is voor zijn reddingsactie onderscheiden met het Kruis van Excellentie. De 34-jarige militair kreeg de eremedaille uit handen van de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos tijdens een ceremonie in Athene.

Deligiorgis zat een week geleden op zijn vrije dag met zijn vrouw koffie te drinken in een café aan het strand toen de boot met Eritrese en Syrische vluchtelingen op de kust van Zefyros stuksloeg. Hij bedacht zich geen moment en ging, net als een aantal andere eilandbewoners, het water in om de opvarenden op het droge te brengen.

De Griek vindt zichzelf geen held, maar zegt dat hij slechts zijn plicht ‘als mens en man’ heeft gedaan. Toch zal het moment dat hij de 24-jarige Wegasi Nebiat (de vrouw op de foto) uit zee haalde, hem voor altijd bijblijven. “Ik zal haar gezicht nooit vergeten. Nooit.”

De survivaltechnieken die hij in het leger heeft geleerd, hielpen Deligiorgis bij zijn reddingsactie. “Maar de golven waren zo hoog, zo meedogenloos. Ze bleven maar komen”, zei Deligiorgis in The Guardian. “De rotsen waren erg glad en scherp. Ik heb mezelf lelijk gesneden aan handen en voeten, maar ik kon alleen maar denken aan het redden van deze arme mensen.”

Een van de vrouwen die door Deligiorgis werd gered was hoogzwanger en beviel later in een ziekenhuis op Rhodos van een jongetje. De jongen kreeg de naam Antonis, naar zijn redder. Voordat Deligiorgis naar Athene vertrok om de eremedaille in ontvangst te nemen, bracht hij – met een bos rozen – een bezoekje aan de kersverse moeder in het ziekenhuis.

3 Responses to Griek krijgt eremedaille voor redden drenkelingen

  1. […] Griek krijgt eremedaille voor redden drenkelingen […]

  2. […] dit jaar verdronken drie vluchtelingen voor de kust van Rhodos. De foto waarop een Griekse man een asielzoekster uit zee redt, ging de hele wereld […]

  3. […] maakt de 34-jarige sergeant Antonis Deligiorgis ook een kans. Hij redde in april 2015 op Rhodos in zijn eentje twintig drenkelingen. Deligiorgis ontving voor zijn heldendaad een eremedaille uit handen van de Griekse minister van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: