Rol Varoufakis bij onderhandelingen teruggedrongen

EU_greece_clashPlaatsvervangend minister van Internationale Economische Betrekkingen Euclid Tsakalotos is door premier Tsipras benoemd tot coördinator van de Griekse delegatie die onderhandelt met het IMF en de EU.

Tsakalotos krijgt een actievere rol in het onderhandelingsteam ten koste van minister van Financiën Yanis Varoufakis, die wel de supervisie blijft houden over de onderhandelaars. Premier Tsipras heeft in het openbaar ook zijn steun voor Varoufakis uitgesproken.

De Griekse minister van Financiën kreeg enkele dagen geleden ongezouten kritiek van zijn Europese collega’s bij de vergadering van de Eurogroep in Riga. Zij vonden dat Varoufakis niet goed voorbereid op de bijeenkomst en zouden hem een ‘amateur’ en een ‘gokker’ hebben genoemd. Het Griekse tijdschrift To Vima verspreidde het gerucht dat de minister hierdoor het veld moet ruimen.

Een dag na de vergadering nam Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem contact op met de Griekse premier. “In een eerdere cruciale fase heb ik hetzelfde gedaan. Het onderhandelingsproces moet nu echt gestroomlijnd worden, anders gebeuren er ongelukken”, zegt hij vandaag in een interview met de Volkskrant.

De verhouding tussen Varoufakis en zijn Europese collega’s was al vanaf het begin zeer moeizaam, maar is nu nog verder bekoeld. Varoufakis is een fel tegenstander van de opgelegde besparingsmaatregelen en neemt daarbij geen blad voor de mond. Eerder noemde bij de bezuinigingen in Griekenland ‘fiscale waterboarding’.

De confronterende stijl van Varoufakis valt niet goed bij de andere ministers van de Eurogroep. Zij vinden de Griekse hoogleraar economie een onvoorspelbare stoorzeder. De onderhandelingen over de voorwaarden voor uitbetaling van de laatste 7,2 miljard euro aan noodsteun verlopen dan ook uiterst moeizaam.

Met het aanstellen van Euclid Tsakalotos als nieuwe coördinator van het onderhandelingsteam zouden de gesprekken soepeler moeten verlopen. De in Rotterdam geboren Tsakalotos is minder uitgesproken en ligt goed bij het IMF en de vertegenwoordigers van de Eurogroep. Ook staat hij op goede voet met Yannis Stournaras, de president van de Griekse centrale bank.

Voor Griekenland begint de tijd te dringen. Binnenkort heeft Athene een aantal belangrijke betalingsverplichtingen, maar de schatkist is bijna leeg. Zonder de 7,2 miljard euro die nog op de plank ligt bij de internationale geldschieters, dreigt een bankroet. Maar de andere achttien eurolanden waren eensgezind tijdens de bijeenkomst in Riga: geen hervormingsplannen, geen geld.

5 Responses to Rol Varoufakis bij onderhandelingen teruggedrongen

  1. […] Tsipras zijn team van onderhandelaars heeft herschikt. Minister van Financiën Yanis Varoufakis werd vervangen door plaatsvervangend minister Euclid […]

  2. […] Rol Varoufakis bij onderhandelingen teruggedrongen […]

  3. […] De voorstellen van Varoufakis hebben tot grote verbazing geleid bij officials die betrokken zijn bij de onderhandelingen tussen Athene en zijn internationale geldschieters.  Voor hen is het een bevestiging dat de Griekse minister van Financiën elke vooruitgang blijft bemoeilijken. […]

  4. […] gaf hij aan nog altijd de leiding te hebben over het Griekse team bij de onderhandelingen binnen de […]

  5. […] april was Tsakalotos de belangrijkste Griekse onderhandelaar in de gesprekken met de geldschieters. Hij verving Varoufakis, met wie de anderen niet meer wilden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: