Griekse olicharch opgepakt voor belastingontduiking

leonides_bobolasDe bestuursvoorzitter van Ellaktor, het grootste bouwbedrijf in Griekenland, is aangehouden op verdenking van belastingontduiking en witwassen. Leonidas Bobolas zou een schuld van 4,1 miljoen euro hebben bij de fiscus.

De naam van Bobolas komt voor op de Lagarde-lijst, een lijst met namen van zo’n 2000 vermogende Grieken die de belasting ontduiken via rekeningen bij de Zwitserse HSBC-bank.

De Griekse fiscus vergelijkt de gegevens van de Lagarde-lijst met de gegevens van lokale belastingkantoren. Uit het onderzoek naar Bobolas kwam een verschil van bijna 2 miljoen euro tussen de opgeven activa en deposito’s in het buitenland aan het licht. Inclusief rente en boetes is hij de belastingdienst nog zo’n 4 miljoen schuldig.

De Griekse justitie had hem meermalen verzocht om 2 miljoen euro te betalen, maar Bobolas reageerde niet op die verzoeken. Daarop werd hij gearresteerd. Na betaling van een borgsom van 1,8 miljoen euro werd Bobolas weer vrijgelaten.

Het aanpakken van belastingontduiking is een van de prioriteiten van de nieuwe  Griekse regering. Bobolas ontkent dat hij werd opgepakt vanwege belastingontduiking en zegt dat hij zelf het initiatief nam om de zaak met de fiscus te schikken.

De 53-jarige Bobolas is CEO van Ellaktor SA, de grootste bouwgroep van Griekenland. Zijn familie beheert ook een aantal Griekse mediabedrijven, waaronder dagblad Ethnos en het populaire tv-station Mega.

2 Responses to Griekse olicharch opgepakt voor belastingontduiking

  1. […] Eerder deze week werd Leonidas Bobolas – die voorkomt op de Lagarde-lijst –  opgepakt vanwege belastingontduiking. Het aanpakken van belastingontduiking en fraude is één van de speerpunten van regeringspartij […]

  2. […] Griekse oligarch opgepakt voor belastingontduiking […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: