Alle Griekse overheidsinstellingen en staatsbedrijven worden gedwongen hun reserves op een noodrekening van de centrale bank storten. De regering heeft dat per decreet bepaald.
De Griekse centrale bank leent het geld dan uit aan de regering zodat die haar rekeningen kan blijven betalen. De reden voor deze maatregel is ‘een urgente en niet voorziene noodzakelijkheid’, aldus de Griekse Staatscourant.
Het besluit geeft aan hoe krap Athene bij kas zit. De confiscatie van de financiële reserves van sociale verzekeringsfondsen, gemeenten, staatsbedrijven en publieke instellingen zoals ziekenhuizen moet de regering direct zo’n twee tot drie miljard euro opleveren.
Ondertussen onderhandelt de Griekse regering nog altijd met de internationale schuldeisers over de economische hervormingen die moeten worden doorgevoerd. Dat is een voorwaarde voor de uitbetaling van de laatste schijf van 7,2 miljard euro van het tweede steunprogramma.
Griekenland kreeg in augustus vorig jaar voor het laatst geld uit het steunprogramma. Zonder extra noodhulp dreigt het land failliet te gaan. Een akkoord tussen de Grieken en de geldschieters lijkt echter nog ver weg. Minister van Energie Panagiotis Lafazanis heeft gezegd dat de geldschieters ‘onderwerping en overgave’ van Griekenland nastreven en niet openstaan voor een compromis.
Regeringspartij Syriza blijft nog altijd vasthouden aan de verkiezingsbelofte dat ze een einde wil maken aan het rigide bezuinigingsprogramma van de vorige regering. De andere eurolanden eisen nieuwe structurele hervormingen van de Grieken.
[…] Regering confisqueert reserves van publieke sector […]
[…] De afgelopen drie weken heeft Griekenland zo’n 600 miljoen euro is ‘opgehaald’ bij gemeenten, pensioenfondsen, sociale verzekeringsfondsen, onderwijsinstellingen, staatsbedrijven, en ziekenhuizen. Die zijn sinds 21 april wettelijk verplicht hun ‘overtollige’ kasreserves aan de rijksoverheid uit te lenen. […]