Duitse satire neemt trojka op de hak

Het Duitse televisieprogramma Die Anstalt maakt scherpe politieke satire. In de laatste aflevering nemen de makers de trojka en de rol van Duitsland in de Griekse schuldencrisis op de hak.

In het ZDF-programma bezoekt de trojka een Grieks restaurant. De stoelen en de kok worden wegbezuinigd en het tafelzilver wordt genationaliseerd. De eigenaar van de zaak wil het bedrag dat hij daarvoor ontvangt investeren in zijn onderneming. “Geld steken in een zaak die geen eigen stoelen, bestek en kok heeft? Jullie Grieken leren het ook nooit”, is de reactie van de trojka.

In de slotscène komen de herstelbetalingen uit de Tweede Wereldoorlog aan de orde. Met het bloedbad van Distomo als voorbeeld, wordt Duitsland verweten geen verantwoordelijkheid te hebben genomen. Argyris Sfountouris, die 30 familieleden verloor bij deze massamoord, zorgt voor een ontroerend en indrukwekkend einde. (Over zijn verhaal is in 2006 ook een documentaire gemaakt: Ein Lied für Argyris)

Een fragment uit Die Anstalt ging al viraal – met name in Griekenland, waar aangenaam verrast werd gereageerd op de satire, nu is ook de complete uitzending via internet te bekijken. Voor wie het Duits of Grieks machtig is.

3 Responses to Duitse satire neemt trojka op de hak

  1. […] Duitse satire neemt trojka op de hak […]

  2. […] Duitse satire neemt trojka op de hak […]

  3. […] In april nam het programma Die Anstalt ook al de trojka en de rol van Duitsland in de Griekse schuldencrisis op de hak. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: