Griekse bedrijven ontwijken belasting via Nederland

postbusVia brievenbusfirma’s in Nederland worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Fools Gold’ van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Volgens SOMO liep de Griekse schatkist afgelopen twee jaar minstens 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados. Veel buitenlandse investeerders in Griekenland gebruiken volgens SOMO een belastingroute via Nederland of Luxemburg.

Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in Griekenland loopt via ‘lege’ brievenbusfirma’s, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

“De Europese Unie en Nederland meten met twee maten. Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro’s misloopt”, aldus SOMO-onderzoeker Katrin McGauran.

In november 2014  werd al  bekend dat honderden multinationals voor miljarden aan belasting ontwijken  via afspraken met de Luxemburgse belastingdienst. Ook negen Griekse bedrijven maakten gebruik van deze geheime constructies.

Vier jaar geleden schreef ook dagblad De Pers  over belastingontwijking van Griekse multinationals via Nederlandse brievenbusfirma’s.

4 Responses to Griekse bedrijven ontwijken belasting via Nederland

  1. […] Griekse bedrijven ontwijken belasting via Nederland […]

  2. […] familie Bobolas is eigenaar van bouwbedrijf Ellaktor, mijnbouwbedrijf Hellas Gold (dat belasting ontduikt via Nederlandse brievenbusfirma’s), enkele kranten en tv-zender Mega-Channel en mede-eigenaar van één van de twee grote […]

  3. […] Gold ontwijkt bovendien belasting in Griekenland door het gebruik van brievenbusfirma’s in Nederland.  Volgens onderzoeksbureau SOMO liep de Griekse schatkist hierdoor de afgelopen twee […]

  4. […] Tegen de mijnbouwactiviteiten van Eldorado Gold in Skouries bestaat al jaren veel verzet. Bewoners van de regio vrezen dat er onherstelbare schade aan het milieu ontstaat door het zoeken naar goud en koper. Ook de regering van premier Tsipras is kritisch over het bedrijf. Eldorado Gold ontwijkt bovendien belasting in Griekenland door het gebruik van brievenbusfirma’s in Nederland. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: