Leider Gouden Dageraad voorlopig vrij

michaloliakos arrestDe oprichter en leider van de extreemrechtse Gouden Dageraad is vandaag vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Nikos Michaloliakos kon niet langer in voorlopige hechtenis blijven omdat de wettelijke termijn van 18 maanden is overschreden.

De 57-jarige Michaloliakos zit sinds oktober 2013 vast op verdenking van deelname aan en leiden van een criminele organisatie. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de betrokkenheid van Gouden Dageraad bij geweld tegen immigranten en linkse actievoerders.

De partijtop zit in de cel sinds de moord op een antifascistische rapper in september 2013 door een aanhanger van Gouden Dageraad. Ze kunnen celstraffen tot twintig jaar krijgen.

Michaloliakos kan zijn proces verder in huisarrest afwachten, maar mag Griekenland niet verlaten. Hij mag zijn huis alleen onder escorte verlaten om parlementszittingen bij te wonen.

Ook Michaloliakos’ partijgenoot Yiannis Lagos wordt voorwaardelijk vrijgelaten om dezelfde reden. De parlementariër mag het land niet verlaten en niet deelnemen aan publieke bijeenkomsten. Op 29 maart verstrijkt ook de wettelijke hechtenistermijn van Christos Pappas, de nummer twee van Gouden Dageraad.

Het proces tegen 72 leden van Gouden Dageraad, waaronder de leiding van de Griekse extreemrechtse partij, begint op 20 april.

2 Responses to Leider Gouden Dageraad voorlopig vrij

  1. […] Leider Gouden Dageraad voorlopig vrij […]

  2. […] de opening van het proces was een aantal verdachten, waaronder partijleider Nikolaos Michaloliakos en verscheidene voormalige en huidige parlementsleden, niet aanwezig. Bijna honderd advocaten staan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: