Belastingdruk lage inkomens steeg met 337 procent

peinaoDe kloof tussen arm en rijk in Griekenland is sinds de crisis dramatisch gegroeid. De harde bezuinigingsmaatregelen hebben de armoede verergerd, aldus een nieuwe studie.

Volgens onderzoek van Griekse wetenschappers in opdracht van de Duitse Hans Böckler Foundation die is verbonden aan de vakbeweging daalde het bruto-inkomen van Griekse huishoudens tussen 2008 en 2012 met bijna een kwart. Ze baseerden zich op gegevens van 260.000 Griekse huishoudens.

Vooral lage- en middeninkomens werden getroffen. Bij de onderste 50 procent van de inkomens nam de belastingdruk ( de mate waarin de belastingheffingen drukken op het besteedbaar inkomen) met 337 procent toe, bij de bovenste helft was dit slechts 9 procent. Volgens de onderzoekers vielen bezuinigingsmaatregelen veel omvangrijker uit dan nodig was.

De armste huishoudens raakten door werkloosheid en loonsverlagingen bijna 86 procent van hun inkomen kwijt, bij de rijkste huishoudens was dat 17 tot 20 procent. Sinds 2012 moet bijna een derde van de Griekse huishoudens rondkomen van minder dan 7000 euro per jaar.

Bovendien werd vooral de private sector getroffen door de bezuinigingsmaatregelen. Loonsverlagingen bij de overheid werden niet doorgevoerd of na korte tijd weer teruggedraaid, mede door rechterlijke beslissingen.

“De cijfers laten zien hoe miljoenen mensen in Griekenland door een keihard en maatschappelijk volkomen onevenwichtig bezuinigingsbeleid economisch over de rand zijn geduwd”, zegt Gustav Horn, wetenschappelijk directeur van het instituut voor Macro-economie en Conjunctuuronderzoek (IMK) in Berlijn, in Der Spiegel.

2 Responses to Belastingdruk lage inkomens steeg met 337 procent

  1. […] Belastingdruk lage inkomens steeg met 337 procent […]

  2. […] Kortom het is de hoogste tijd voor wat feiten. De belastingdruk voor de lage inkomens is met 337% toegenomen de afgelopen paar jaar.  Bij meer dan 30% van de Griekse bevolking is het netto besteedbaar inkomen per huishouden minder dan 7000 euro. Zo blijkt uit een recente studie in opdracht van een Duits wetenschappelijk onderzoeksbureau. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: