Duits echtpaar betaalt deel van oorlogsschuld

solidarity_greeceEen Duits echtpaar heeft de burgemeester van het Griekse Nafplion een cheque van 875 euro overhandigd; hun persoonlijke aandeel in de oorlogsschuld die Duitsland nog verschuldigd zou zijn aan Griekenland.

“Wij houden van Griekenland en van de gastvrijheid, vriendelijkheid, openheid en het geduld van de Grieken”, legden ze uit tijdens een persconferentie. “We schamen ons voor de arrogantie van onze media en onze regering ten opzichte van Griekenland. We dachten: Duitsland moet Griekenland ooit eens terugbetalen.”

Nina Lange en Ludwig Zaccaro wilden een symbolische daad stellen en berekenden hoeveel iedere Duitse staatsburger zou moeten betalen om de ‘gedwongen lening’ van 476 million Reichmark uit 1942 te vereffenen. Omgerekend naar euro’s zou het gaan om een totaalbedrag van zo’n 70 miljard, inclusief rente. Dat komt neer op 875 euro per Duitser.

Omdat Zaccaro gepensioneerd is en Lange een parttime baan heeft, konden ze slechts het aandeel voor één persoon betalen, zegt het paar. Het bedrag wordt gedoneerd aan een non-profit organisatie in Nafplion die eten koopt voor arme gezinnen.

Griekenland heeft al herhaaldelijk bij Duitsland aangeklopt voor terugbetaling van de oorlogsschuld. Naast de gedwongen lening, willen de Grieken ook schadeloosstelling voor oorlogsmisdrijven die de nazi’s hebben begaan, zoals de massamoord bij Distomo, waar leden van de Waffen-SS 218 dorpelingen vermoordden.

De Duitse regering heeft deze eisen steeds van tafel geveegd, omdat na de hereniging van West- en Oost-Duitsland in 1990 een streep onder de oorlog is gezet. Vooraanstaande politici van de SPD en de Groenen zouden toch gehoor willen geven aan de herhaalde oproep van de Griekse premier Tsipras om de oorlogsschuld te betalen, schreef Der Spiegel deze week.

2 Responses to Duits echtpaar betaalt deel van oorlogsschuld

  1. […] Duits echtpaar betaalt deel van oorlogsschuld […]

  2. […] Duits echtpaar betaalt deel van oorlogsschuld […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: