‘Eurolanden verwerpen Grieks hervormingsplan’

prullenbakHet zevenpuntenplan van de Griekse minister van Financiën om in aanmerking te komen voor 7,2 miljard euro noodsteun, zal naar verwachting niet worden goedgekeurd door de eurolanden.

Volgens Europese ambtenaren moeten de Grieken met meer concrete hervormingen komen. Dat schrijft The Sunday Times op basis van anonieme bronnen. Minister Varoufakis presenteert morgen de Griekse hervormingsplannen die de weg naar het laatste deel van het steunpakket moeten vrijmaken.

Het plan, dat een paar dagen geleden uitlekte,  bevat een voorstel waarin Griekenland undercover belastinginspecteurs wil inzetten om frauderende ondernemers te ontmaskeren. Onder meer studenten, schoonmakers en toeristen zouden dan tijdelijk worden ingehuurd als ‘belastingspionnen’.

Naast dit radicale voorstel, staan er in het plan ook meer conventionele voorstellen om geld in de staatskas te krijgen. Varoufakis wil een soort fiscale raad oprichten die toezicht zal houden op de overheidsuitgaven. Ook denkt hij aan het verstrekken van vergunningen voor goksites en loterijen.

Het huidige steunprogramma voor Griekenland werd onlangs met vier maanden verlengd. Maar Athene moet nog wel onderhandelen over de hervormingen die daar tegenover staan.

 

3 Responses to ‘Eurolanden verwerpen Grieks hervormingsplan’

  1. […] ‘Eurolanden verwerpen Grieks hervormingsplan’ […]

  2. […] van Financiën Yanis Varoufakis heeft een plan met zeven hervormingsvoorstellen ingeleverd. Die plannen worden bekeken door deskundigen van de Europese Commissie, het […]

  3. […] Het internationale steunprogramma voor Griekenland werd vorige maand verlengd tot eind juni. Voor de laatste 7,2 miljard euro wordt overgemaakt, moet er eerst nog worden onderhandeld over de Griekse besparings- en hervormingsplannen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: