Griekenland wil ‘belastingspionnen’ inzetten

spionage De Griekse regering wil undercover-belastinginspecteurs inzetten om te controleren of ondernemers niet frauderen en wel netjes btw afdragen.

Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van een brief met nieuwe voorstellen die de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft gestuurd aan eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het is de bedoeling dat onder meer schoonmakers, studenten en soms zelfs toeristen (in populaire vakantieplaatsen waar veel belasting wordt ontdoken) eenmalig voor maximaal twee maanden ingehuurd worden door  de Griekse belastingdienst. Na een korte training gaan ze op pad met audio en video-apparatuur  om fraudeurs te ontmaskeren.

De ‘belastingspionnen’ moeten zich voordoen als klant en op video vastleggen of bijvoorbeeld nachtclubs en medische posten zich houden aan de btw-regels. Volgens Varoufakis kan alleen al het idee dat deze inspecteurs rondlopen zorgen voor een gedragsverandering. Belastingontduiking is al jaren een groot probleem in Griekenland.

Het plan van undercover-inspecteurs is een van de zeven voorstellen uit de brief van Varoufakis die uiteindelijk de weg moeten vrijmaken voor verdere steun aan Griekenland. Omdat het land nog altijd op korte termijn in financiële nood dreigt te komen. Op 9 maart worden de voorstellen besproken bij het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden.

De nieuwe Griekse regering van premier Tsipras heeft al eerder laten weten dat zij corruptie en belastingontduiking wil aanpakken, armoede wil bestrijden en structurele hervormingen zal doorvoeren.

2 Responses to Griekenland wil ‘belastingspionnen’ inzetten

  1. […] Het plan, dat een paar dagen geleden uitlekte,  bevat een voorstel waarin Griekenland undercover belastinginspecteurs wil inzetten om frauderende ondernemers te ontmaskeren. Onder meer studenten, schoonmakers en toeristen zouden dan tijdelijk worden ingehuurd als ‘belastingspionnen’. […]

  2. […] Griekenland wil ‘belastingspionnen’ inzetten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: