‘ECB wil Griekenland niet meer tijd geven’

euro geldGriekenland wil met kortlopende leningen tien miljard euro ophalen. Dit geld moet een overbruggingskrediet vormen waarmee het land de komende drie maanden vooruit kan.

Die periode zouden de Grieken willen gebruiken om overeenstemming te bereiken met de andere eurolanden over een nieuwe aanpak van de Griekse schuldenproblematiek.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet dan wel het maximale bedrag verhogen dat de Grieken met korte leningen mag ophalen. Volgens de Financial Times is de ECB dat niet van plan.

Het huidige steunprogramma van de internationale geldschieters aan Griekenland loopt aan het einde van deze maand af. Indien de ECB besluit op 1 maart de geldkraan dicht te draaien, komt een mogelijke grexit dichterbij.

De eurolanden hopen dan ook dat er een tijdelijke verlenging van het steunprogramma komt. Maar de regering van premier Tsipras wil af van de voorwaarden waaronder deze leningen worden verstrekt en wil opnieuw onderhandelen met de EU.

De Franse minister van Financiën, Michel Sapin, heeft gezegd dat Frankijk bereid is bij die onderhandelingen op te treden als bemiddelaar. Hij zei dat na een gesprek met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.

Griekenland heeft geen toekomst buiten de eurozone, meent Sapin, die ook zei dat kwijtschelding van de Griekse schulden niet aan de orde is.

3 Responses to ‘ECB wil Griekenland niet meer tijd geven’

  1. […] voor het protest was het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om geen Griekse staatsobligaties meer te accepteren als onderpand voor leningen aan Griekse […]

  2. […] ‘ECB wil Griekenland niet meer tijd geven’ […]

  3. […] vertegenwoordigers van de de trojka vinden dat Griekenland moet beloven zich te houden aan de belangrijkste bepalingen van het huidige hervormings- en bezuinigingsprogramma, aldus […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: