Tsipras beëdigd als nieuwe premier

Tsipras beedigd

Alexis Tsipras is vanmiddag beëdigd als nieuwe premier van Griekenland. Hij deed dat bij de Griekse president Karolos Papoulias. Tijdens de ceremonie beloofde Tsipras te zullen waken over de belangen van het Griekse volk.

Opmerkelijk is dat Tsipras de seculiere eed van eer en geweten aflegde en niet de religieuze eed. Het is de eerste keer dat een Griekse politicus niet zweert  op het heilige kruis, zoals de orthodox-christelijke gewoonte voorschrijft.

De 40-jarige Tsipras heeft al vaker gezegd dat hij zich niet wil houden aan sociale conventies of christelijke gewoontes. Zo is hij niet getrouwd met zijn partner Peristera (Betty) Baziana en zijn hun twee zoons niet gedoopt. Ook draagt de jongste Griekse premier nooit een stropdas. Dat zal hij naar eigen zeggen pas doen, als hij de Griekse schulden heeft weten terug te brengen.

Grote afwezige bij de beëdiging van Tsipras was zijn voorganger Antonis Samaras. Volgens Griekse media trok de vertrekkend premier de deur van Maximos Mansion (de ambtswoning van de Griekse premier) achter zich dicht en legde hij de sleutels onder de mat. Hij zou zelfs niet hebben gereageerd op een telefoontje van de president.

De houding van Samaras oogstte veel kritiek, zelfs uit conservatieve kringen. “Problematisch gedrag dat een hele politieke partij te kijk zet. Grootsheid bij een nederlaag is het grote verschil dat iemand een groot leider maakt”, schreef Evangelos Antonaros, regeringswoordvoerder onder premier Karamanlis, op Twitter.

Syriza won gisteren de parlementsverkiezingen met ruim 36 procent van de stemmen, goed voor 149 zetels. De partij vormt een regering met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, die dertien zetels veroverde.

4 Responses to Tsipras beëdigd als nieuwe premier

  1. […] Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gat aan het einde van de week naar Athene voor een kennismakingsbezoek aan de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. […]

  2. […] die met zijn partij Nea Dimokratia in januari de verkiezingen verloor van Tsipras, zegt tegen Bloomberg dat hij Syriza steunt als die partij zich inzet om in de eurozone te blijven. […]

  3. […] Net als bij het begin van zijn eerste termijn brak Tsipras met de traditie om dat in aanwezigheid van religieuze leiders te doen. Hij is de eerste Griekse politicus niet zweert op het heilige kruis, zoals de orthodox-christelijke gewoonte voorschrijft. Tsipras is een uitgesproken atheïst. […]

  4. […] Na zijn beëdiging ging Mitsotakis naar Maximos Mansion, sinds 1982 de officiële zetel van de premier, waar hij bovenaan de trap werd opgewacht door zijn voorganger Alexis Tsipras die hem na een korte begroeting naar binnen vergezelde. Tsipras merkte op dat dit overnameproces niet plaatsvond toen hij in 2015 premier werd. Zijn voorganger Antonis Samaras (ND) zou volgens Griekse media toen de sleutels onder de mat hebben achtergelaten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: