Syriza vormt coalitie met Onafhankelijke Grieken

kammenos_tsiprasSyriza gaat een coalitie vormen met de rechtse, populistische partij Onafhankelijke Grieken (ANEL) van Panos Kammenos. Dat heeft Kammenos gezegd na een gesprek met Syriza-leider Alexis Tsipras.

De links-radicale Syriza won gisteren de parlementsverkiezingen met een grote voorsprong, maar kwam twee zetels tekort voor een absolute meerderheid in het kabinet. De Onafhankelijke Grieken behaalden dertien zetels. De coalitie heeft 162 van de 300 zetels in het Griekse parlement.

Syriza-leider Tsipras praat later vandaag nog met andere partijen, daarna heeft hij een gesprek met president Karolos Papoulias. Het regeringsplan moet binnen drie dagen rond zijn.

De samenwerking tussen Syriza en de Onafhankelijke Grieken is opmerkelijk. Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de Europese Unie aan Griekenland heeft opgelegd, maar zijn het sterk oneens over sociale kwesties (en bijna alle andere programmapunten).

Kammenos heeft gezegd dat zijn partij het linkse Syriza wil steunen, omdat hij het belangrijk vindt dat de Grieken één blok vormen tegen de bezuinigingen die door de EU zijn opgelegd. De  politiek-ideologische standpunten van de partijen noemt hij daarbij minder belangrijk.

De Onafhankelijke Grieken is een nog jonge partij in Griekenland. In februari 2012 splitste de partij zich af van de Nea Dimokratia van Antonis Samaras, uit onvrede over de afspraken die met de EU waren gemaakt. Kammenos was lid van Nea Dimokratia maar werd uit de fractie gezet nadat hij in 2011 weigerde zijn vertrouwen uit te spreken in het kabinet van interim-premier Lucas Papademos.

5 Responses to Syriza vormt coalitie met Onafhankelijke Grieken

 1. Rob Alberts schreef:

  Vriend of vijand samenwerken tegen een gemeenschappelijke vijand heeft vaak geen lang leven.

  Bezorgde groet,

  • Natascha schreef:

   Dat vrees ik ook, Rob. Voor een goede sanenwerking is toch wel een meer solide basis nodig dan alleen afwijzen van het bezuinigingsbeleid. We zullen wel zien hoe het afloopt.

 2. […] de parlementsverkiezingen met ruim 36 procent van de stemmen, goed voor 149 zetels. De partij vormt een regering met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, die dertien zetels […]

 3. […] Tsipras trad eind januari aan als premier, na de verkiezingsoverwinning van zijn partij Syriza. Het was een bewogen periode met een dreigende Grexit, een referendum over de […]

 4. […] had. Na de parlementsverkiezingen van september 2015 vormde het linkse Syriza van premier Tsipras een opmerkelijke coalitie met de rechtse, populistische partij om aan een absolute meerderheid in het parlement te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: