Eerste exitpolls laten grote winst Syriza zien

tsipras_ekloges2015Volgens verschillende exitpolls heeft Syriza bij de verkiezingen van vandaag 36 tot 39 procent van de stemmen gehaald. Dat zou betekenen dat de partij van Alexis Tsipras 146 tot 158 zetels in het parlement krijgt.

Nea Dimokratia van premier Antonis Samaras zou volgens de exitpolls staan op 26 tot 28 procent van de stemmen. De nieuwe partij To Potami is met 6-7 procent de derde partij, samen met de extreemrechtse Gouden Dageraad. De socialistische coalitiepartner Pasok kreeg slechts 4,2-5,2 procent van de stemmen.

Met 146 tot 158 van de 300 zetels in het Griekse parlement kan Syriza mogelijk alleen gaan regeren, maar het zal erom spannen De  partij spreekt in een eerste reactie van een ‘historische overwinning’. Op twitter plaatste Syriza na de eerste exitpoll een bericht met de tekst ‘De hoop heeft gewonnen’.

“Vandaag staat het Griekse volk voor de opdracht de resterende stap te maken naar de terugkeer van hoop, het einde van angst, en de terugkeer van democratie en waardigheid in ons land”, zei Alexis Tsipras vanmorgen nadat hij zijn stem had uitgebracht in Athene.

In Europa werd gevreesd voor een overwinning van de linkse partij van Tsipras. De Syriza-leider wil opnieuw onderhandelen met de Europese Unie over het opgelegde bezuinigings- en hervormingsprogramma. Ook wil hij ontslagen ongedaan maken en salarissen en pensioenen verhogen.

De president van de Bundesbank, Jens Weidmann, zei vanavond in een tv-interview dat Griekenland alleen op steun kan blijven rekenen als het zich aan de gemaakte afspraken houdt.

3 Responses to Eerste exitpolls laten grote winst Syriza zien

  1. […] Syriza won gisteren de parlementsverkiezingen met ruim 36 procent van de stemmen, goed voor 149 zetels. De partij vormt een regering met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, die dertien zetels veroverde. […]

  2. […] van het conservatieve Nea Dimokratia, de partij van oud-premier Antonis Samaras die deze week de verkiezingen verloor. To Vima spreekt van een ‘historisch gebaar’ van premier Tsipras, maar er zou weleens […]

  3. […] steun voor de vorige regeringspartij Nea Dimokratia is sinds de verkiezingen verder gedaald. De conservatieve partij van oud-premier Samaras kan nu rekenen op 20,7 procent van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: