Rechtse Marine Le Pen hoopt op winst linkse Syriza

marine_lepenDe links-radicale oppositiepartij Syriza heeft uit onverwachte hoek steun gekregen voor de Griekse parlementsverkiezingen. De rechts-nationalistische Franse politica Marine Le Pen zei in de krant Le Monde ‘te hopen op een overwinning voor Syriza’.

Tegenstrijdigheid ziet de leidster van het Front National allerminst in haar steunbetuiging aan de linkse partij. “Er is een scheidslijn in Europa en de mensen moeten de strijd ter hand nemen tegen het totalitarisme van de Europese Unie en haar handlangers, de financiële markten”, aldus Le Pen.

Winst voor Syriza betekent winst voor de eurosceptici, ook al zou de partij Griekenland in de EU willen houden, stelt ze verder. “We zijn het niet eens met hun hele programma, vooral niet ten aanzien van immigratie. Maar we zouden ons verheugen in hun overwinning”, aldus Le Pen.

In de laatste peilingen heeft Syriza de voorsprong op regeringspartij Nea Dimokratia verder uitgebreid. In twee peilingen (van opinieonderzoekers van de universiteit van Thessaloniki en GPO) kan de partij van Alexis Tsipras nu rekenen op 30,4 en 33,5 procent van de stemmen. De conservatieve partij Nea Dimokratia van premier Antonis Samaras staat op 26,4 en 27,0 procent.

De socialistische regeringspartner Pasok krijgt volgens de peilingen niet meer dan 4,5 en 5,1 procent van de stemmen.

De nieuwe pro-Europese partij To Potami  staat op 7,5 en 5,2 procent, de extreemrechtse Gouden Dageraad op 5,5 en 5,2 procent. De communistische KKE komt uit op 5,5 en 4,8 procent.

De nieuwe opgerichte Beweging van Democraten en Socialisten (Kidiso) van oud-premier George Papandreou zou de kiesdrempel van drie procent niet halen. Ook de rechts-nationalistische partij Onafhankelijke Grieken staat op ongeveer drie procent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: