Zeker vijf personen begraven in Amphipolis-tombe

skelet_tombe_amphipolisDe menselijke botten die in de Amphipolis-tombe werden gevonden, zijn afkomstig van zeker vijf personen. Dat maakte het Griekse ministerie van Cultuur vandaag bekend.

Het gaat om een oudere vrouw, een kind, twee mannen van ongeveer 35 en 45 jaar oud en een volwassen man of vrouw die was gecremeerd. De meeste botten zijn afkomstig van een vrouw die minstens zestig jaar oud en 1.57 meter lang was.

De jongste man in het graf was iets ouder dan 35 jaar en 1.68 meter lang. Hij is waarschijnlijk met geweld om het leven gekomen omdat op de botten sporen van snijwonden zijn aangetroffen. Hij werd geraakt op zijn borstkas, zijn zij, nek en sleutelbeen.

De tweede man was niet ouder dan 45 jaar en 1.62 meter lang. Hij had mogelijk een breuk in zijn rechterpols. Het was niet mogelijk om het geslacht te bepalen van het kind in de tombe.

In het graf hebben archeologen in totaal 550 botfragmenten gevonden, daarvan zijn er inmiddels 157 onderocht en in kaart gebracht. Ook hebben zij overblijselen van dieren ontdekt in de tombe.

Wie de personen in de tombe zijn, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of ze familie zijn van elkaar. Deskundigen voeren verdere tests uit die meer informatie moeten geven over de identiteit van de doden.

In augustus 2014 ontdekten archeologen de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Er werden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met kariatiden gevonden. Op de vloer van de hal die naar de grafkamer leidt is een enorm mozaïek blootgelegd. De overdadige versieringen van de tombe zouden wijzen op een belangrijke ‘bewoner’.

2 Responses to Zeker vijf personen begraven in Amphipolis-tombe

  1. […] dit jaar werd bekend dat er zeker vijf verschillende personen liggen begraven in de tombe. Dat heeft onderzoek van de gevonden menselijke botten uitgewezen. Het […]

  2. […] ‘bewoner’, die mogelijk een link had met Alexander de Grote. In de grafkamer werden de overblijfselen van vijf personen en enkele dieren – waaronder een paard – gevonden. De identiteit van deze doden is nog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: