Ex-premier Papandreou begint nieuwe partij

Papandreou: Meer tijd om leningen af te lossenVoormalig premier George Papandreou heeft de oprichting van een nieuwe politieke partij aangekondigd. Hij wil met zijn ‘Beweging voor Verandering’  op 25 januari meedoen met de verkiezingen.

Papandreou wil de ‘progressieve krachten in Griekenland’ samenbrengen en het land uit de crisis leiden. Vijf parlementsleden en enkele partijleden van Pasok zouden zich al bij de nieuwe partij hebben aangesloten.

Met de oprichting van een nieuwe partij zou Papandreou kiezers willen wegkapen bij de radicaal linkse oppositiepartij Syriza, die volgens peilingen aan kop gaat. Syriza heeft al laten weten niets te voelen voor een samenwerking met Papandreou. “Wij kunnen niet regeren met de man die een puinhoop van het land heeft gemaakt”, aldus een woordvoerder van Syriza.

De 62-jarige Papandreou was van 2009 tot 2011 premier van Griekenland en van 2004 tot 2012 partijleider van Pasok. Hij lag onder vuur vanwege de omvangrijke hervormingen die hij doorvoerde als voorwaarde voor noodsteun van  Europa en het IMF.  In 2011 stapte Papandreou op als premier om plaats te maken voor een overgangsregering.

George Papandreou stamt uit een familie van vooraanstaande Griekse politici. Zowel zijn grootvader als vader waren premier. Zijn vader Andreas Papandreou (1919-1996) was na het einde van de militaire dictatuur in 1974 een van de oprichters van Pasok.

Decennialang domineerde het socialistische Pasok de Griekse politiek, maar van de populariteit van de partij is nu maar weinig over. Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2012 scoorde de partij lager dan ooit: 12,3 procent. In de huidige peilingen krijgt Pasok – dat deel uitmaakt van de regeringscoalitie – nog geen 5 procent van de stemmen.

Door de afsplitsing van Papandreou kan Pasok verder uiteenvallen. Om in het Griekse parlement te komen moet een partij minstens 3 procent van de stemmen behalen.

One Response to Ex-premier Papandreou begint nieuwe partij

  1. […] nieuwe opgerichte Beweging van Democraten en Socialisten (Kidiso) van oud-premier George Papandreou zou de kiesdrempel van drie procent niet halen. Ook de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: