Griekse minister sluit Grexit niet uit

grexit_exitHet is niet uitgesloten dat de vervroegde algemene verkiezingen in Griekenland ertoe zullen leiden dat het land de eurozone verlaat. Dat zegt minister van Financiën Gikas Hardouvelis in een interview met Het Financieele Dagblad.

“De Grieken willen geen Grexit”, aldus de minister. “Maar als hun onvrede over de bezuinigingen de overhand krijgt, kun je niet volledig uitsluiten dat het ons toch overkomt.”

Hoe groot het riscio op een Grexit is, wilde Hardouvelis niet zeggen. “Volgens mij is de kans heel klein. Maar we moeten waakzaam blijven, soms krijgt een proces zijn eigen dynamiek en je weet maar nooit wat je dan overkomt.”

Op 25 januri gaan de Grieken naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dit is het gevolg van een mislukte presidentsverkiezing in het Griekse parlement.

Peilingen wijzen op een overwinning voor het linkse Syriza, dat de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met zijn geldschieters wil heronderhandelen. Dit vooruitzicht zorgt voor grote onrust omdat dan nieuwe economische onzekerheid (in Griekenland en de eurozone) op de loer ligt.

“Het gaat er om of na de verkiezingen ideologisch ingestelde personen dan wel rationalisten aan de macht komen. […] Als deze regering kan terugkeren is er geen enkel gevaar”, meent Hardouvelis.

De minister benadrukte dat Griekenland voor eind februari een nieuw akkoord moet zien te sluiten met de EU, de ECB en het IMF. Griekenland zou zich tot 20 maart kunnen redden zonder nieuwe financiële middelen. Daarna ontstaat volgens Hardouvelis een probleem.

One Response to Griekse minister sluit Grexit niet uit

  1. […] In een interview met Het Financieele Dagblad zei de Griekse minister van Financiën Gikas Hardouvelis dat de aankomende verkiezingen er uiteindelijk toe kunnen leiden dat Griekenland de eurozone verlaat. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: