Oud-minister Dimas kandidaat Grieks presidentschap

stavros_dimasDe Griekse regering heeft oud-minister en oud-eurocommissaris Stavros Dimas naar voren geschoven als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 17 december.

De 73-jarige Dimas is lid van Nea Dimokratia, de partij van premier Samaras. Dimas was sinds 1980 minister van onder meer Handel, Landbouw, Industrie en Buitenlandse Zaken. Van 2004 tot en met 2009 was hij Europees commissaris voor Milieu. “Hij wordt algemeen beschouwd als een persoon die verenigt en inspireert”, lichtte Samaras de keuze toe.

Het is nog niet duidelijk tegen wie Dimas het moet opnemen. De president wordt gekozen door het Griekse parlement. Voor de eerste en tweede stemronde zijn er 200 van de 300 stemmen nodig. Als er in de eerste twee rondes geen meerderheid wordt behaald zijn 180 stemmen genoeg in de derde ronde. De regeringscoalitie bezet 155 zetels in het parlement.

De ambtstermijn van het huidige staatshoofd Karolos Papoulias loopt begin maart 2015 af. De 85-jarige Papoulias is sinds 2005 president van Griekenland en is bezig aan zijn tweede termijn.

De presidentsverkiezingen stonden oorspronkelijk op de agenda voor februari volgend jaar, maar premier Samaras heeft besloten ze te vervroegen  zodat het Griekenland sterker staat in de onderhandelingen met internationale schuldeisers.

One Response to Oud-minister Dimas kandidaat Grieks presidentschap

  1. […] stemt het Griekse parlement over een nieuwe president. Daaarvoor zijn in de eerste twee stemrondes, op 17 en 23 december, 200 stemmen noodzakelijk. In […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: