Presidentsverkiezingen twee maanden vervroegd

stembusHet Griekse parlement kiest al op 17 december en niet eind februari een nieuwe president. Premier Samaras heeft de presidentsverkiezingen vervroegd om een sterkere positie te verkrijgen bij het overleg over een nieuw steunpakket.

De aankondiging kwam een uur na de bekendmaking dat het overleg over een nieuwe lening met twee maanden verlengd is. De regering wil de verkiezingen daarmee niet laten samenvallen uit vrees voor politieke onrust. Probleem is wel dat er nog geen kandidaat naar voren is geschoven.

De president wordt gekozen door het parlement. Voor de eerste en tweede stemronde zijn er 200 van de 300 stemmen nodig. Als er in de eerste twee rondes geen meerderheid wordt behaald zijn 180 stemmen genoeg in de derde ronde. De regeringscoalitie bezet 155 zetels in het parlement.

Wordt die benodigde meerderheid niet gehaald, dan moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. De grootste oppositiepartij Syriza is in ieder geval niet van plan de regering aan een meerderheid te helpen. “Wij zouden vervroegde verkiezingen verwelkomen”, zei een woordvoerder.

De huidige president Karolos Papoulias (85) is bezig aan zijn laatste termijn.

3 Responses to Presidentsverkiezingen twee maanden vervroegd

  1. martin hopman schreef:

    Lijkt mij een een laatste wanhoopspoging van S. om Tsipras de weg naar de verkiezingsoverwinning te versperren.

  2. […] Griekse regering opperde gisteren om het parlement al op 17 december te laten stemmen voor een nieuwe president, in plaats van eind februari zoals gepland was. Premier Samaras hoopt […]

  3. […] stonden oorspronkelijk op de agenda voor februari volgend jaar, maar premier Samaras heeft besloten ze te vervroegen  zodat het Griekenland sterker staat in de onderhandelingen met internationale […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: