Herdenking vermoorde tiener loopt uit op rellen

De herdenking van de dood van de 15-jarige  Alexandros Grigoropoulos, die in 2008 werd doodgeschoten door een politieagent, is  uitgelopen op rellen.

Ongeveer 5000 mensen gingen in Athene de straat op. De demonstratie liep uit de hand toen een groep jongeren brandbommen gooiden naar de politie. Ook werden er winkels geplunderd en raakte een busstation zwaar beschadigd.

De politie in Athene zette traangas en waterkanonnen in en pakte 200 relschoppers op. Ook in Thessaloniki en Patras was het onrustig toen duizenden mensen de straat op gingen.

De dood van Grigoropoulos wordt ieder jaar herdacht en meestal loopt dit uit op relletjes in Athene. Dit jaar was de sfeer in de Griekse hoofdstad extra gespannen omdat de demonstranten ook protesteerden tegen de weigering van Justitie om een linkse activist proefverlof te verlenen zodat hij een studie kan volgen.

De 21-jarige Nikos Romanos ging in november in hongerstaking en hij is er slecht aan toe. Romanos werd in 2013 tot veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar vanwege een dubbele gewapende bankoverval. Bij zijn aanhouding werd hij door de politie in elkaar geslagen. Romanos was een goede vriend van Grigoropoulos en getuige van de fatale schietpartij in de Atheense wijk Exarcheia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: