Homohuwelijk blijft taboe in Griekenland

homo_huwelijk De Griekse minister van Justitie Haralambos Athanasiou (ND) wordt beschuldigd van homofobie omdat hij een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht blijft verwerpen.

Griekenland erkent alleen een huwelijk tussen heteroseksuele partners. Athanasiou is tegen het homohuwelijk omdat het een gevaar zou zijn voor een samenleving die ‘tradities respecteert’.

De minister noemt het ´problematisch´ dat Europa zijn lidstaten vraagt om samenlevingsverbanden voor paren van hetzelfde geslacht wettelijk mogelijk te maken. “Wat zullen de gevolgen zijn? Moeten we het dan ook over het recht op adoptie voor homokoppels gaan hebben?”, aldus Athanasiou.

“Bovendien is het verboden volgens de Europse conventie van de rechten van de mens. Wanneer daarin wordt gesproken over het huwelijk, gaat het over het huwelijk tussen een man en een vrouw”, beweerde de conservatieve politicus op Mega TV.

De uitspraken van de minister zijn bij de LGBT-gemeenschap in het verkeerde keelgat geschoten.  Het homohuwelijk is helemaal niet verboden door de conventie en ook de Griekse grondwet definieert het huwelijk niet als een verbinding tussen een man en een vrouw.

Homoseksualiteit is nog steeds een heikel thema in Griekenland. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Athene vorig jaar een boete opgelegd omdat het niet genoeg heeft gedaan om discriminatie van paren van hetzelfde geslacht tegen te gaan. Premier Samaras beloofde beterschap, maar krabbelde terug na kritiek van rechtse partijen en geestelijken.

De Grieks-orthodoxe kerk is ook een felle tegenstander van het homohuwelijk. Eerder dit jaar noemde de bisschop van Thessaloniki, Anthimos, homoseksualiteit ‘een perversie van het menselijk bestaan’. Gouden Dageraad-parlementariër Ilias Panagiotaros noemde homoseksualiteit een ziekte.

One Response to Homohuwelijk blijft taboe in Griekenland

  1. […] Griekenland. Vorig jaar zei toenmalig minister van Justitie Haralambos Athanasiou (Nea Dimokratia) dat het homohuwelijk  een gevaar is voor een samenleving die tradities respecteert. Ook de Grieks-orthodoxe kerk is een felle […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: