Hongerstakende anarchist wil verlof voor studie

arrestDe 21-jarige anarchist Nikos Romanos is drie weken geleden in de gevangenis in hongerstaking gegaan omdat hij geen studie mag volgen. Volgens zijn artsen en familie is Romanos in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Romanos zit sinds februari 2013 een celstraf van vijftien jaar uit. Hij werd met drie vrienden opgepakt na een dubbele gewapende bankoverval in Kozani.  Het viertal wordt ook verdacht lid te zijn van de stadsguerilla Samenzwering van de Cellen van Vuur, maar de jongens ontkennen dat. Na hun arrestatie werden ze door de politie in elkaar geslagen. Maar toen de politiefoto’s werden vrijgegeven, bleken hun verwondingen weggephotoshopt.

Tijdens zijn verblijf in de gevangenis heeft Romanos zijn middelbare school afgemaakt. Ook slaagde hij met vlag en wimpel voor het universitaire toelatingsexamen en werd hij toegelaten op een faculteit in Athene. De openbare aanklager weigert hem echter verlof te geven om de lessen te volgen (wegens vluchtgevaar), terwijl Romanos daar wel recht op heeft. Daarom besloot de jongen op 10 november in hongerstaking te gaan.

Een betoging om steun te betuigen aan Romanos liep vandaag in het centrum van Athene uit op rellen. Anarchisten raakten slaags met de politie en staken auto’s in brand. Ongeveer 9000 mensen liepen mee in de demonstratie.

Romanos was een goede vriend van Alexis Grigoropoulos, de 15-jarige jongen die op 6 december 2008 werd doodgeschoten door een politieagent. De jongens waren op dat moment samen in de Atheense wijk Exarcheia en Romanos was één van de weinige ooggetuigen van de schietpartij. Hij zegt dat de dood van Grigoropoulos een executie was.

Na het incident waren er wekenlang hevige rellen in Athene. De agent die de fatale schoten loste, werd in 2010 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

2 Responses to Hongerstakende anarchist wil verlof voor studie

  1. […] 21-jarige Nikos Romanos ging in november in hongerstaking en hij is er slecht aan toe. Romanos werd in 2013 tot veroordeeld tot een gevangenisstraf van […]

  2. […] 10 november ging Romanos in hongerstaking. Volgens artsen is hij er slecht aan toe en is er een groot risico dat hij bezwijkt aan hart- of […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: