Grafkist met skelet ontdekt in Amphipolis-tombe

tombe_amhpipolis_grafDe ontrafeling van het mysterie van de reusachtige tombe in Amphipolis lijkt weer een stapje dichterbij gekomen. De archeologen die werken aan het blootleggen van de tombe  hebben in een van de kamers menselijke resten gevonden.

Volgens een persbericht van het Griekse ministerie van Cultuur hebben de archeologen een compleet menselijk skelet en een aantal nagels van een houten kist  ontdekt.

Het rechthoekige kalkstenen graf werd gevonden onder de vloer van de derde kamer in de tombe op een diepte van 1.60 meter. Het graf is 3.23 meter lang, 1.56 meter breed en ongeveer 1.80 meter hoog. In het graf zit een hol gedeelte van 0.54 bij 2.35 meter.

In het graf ontdekten de archeologen een houten kist, samen met ijzeren en bronzen nagels, bot en glassplinters die waarschijnlijk dienden als decoraties. Delen van het skelet werden zowel binnen als buiten de houten kist gevonden. Het skelet wordt overgebracht naar een laboratorium voor onderzoeken die het geslacht en de leeftijd van de dode moeten bepalen.

Vanwege de pracht van het graf zijn archeologen het er over eens dat de tombe werd gebouwd voor een prominent persoon uit de omgeving van Alexander de Grote. Het zou kunnen gaan om een familielid of een generaal van de koning uit Macedonië.

Eerder werden de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede kamer met kariatiden volledig blootgelegd. Een enorm mozaïek beslaat de vloer van  het voorportaal dat leidt naar de eigenlijke grafkamer.

Archeoloog en hoofd van de opgraving in Amphipolis Katerina Peristeri zal op 29 november de resultaten van de opgraving presenteren. Hopelijk weten we dan ook wie er in de majestueuze tombe werd begraven.

2 Responses to Grafkist met skelet ontdekt in Amphipolis-tombe

  1. […] ‘bewoner’. Wie er begraven werd, is nog altijd een mysterie. Vorige maand werd een skelet gevonden in de tombe. Nader onderzoek van de botten moet duidelijkheid geven over de leeftijd en het […]

  2. […] wordt bemoeilijkt door de slechte staat waarin het gevonden skelet verkeert. Ook ontbreken door de plunderingen veel artefacten die naast de dode werden begraven. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: